Malo je ljubitelja muzike koji danas nisu ushićeni interpretacijama bugarske narodne muzike, ali je zapravo 1951. godine Filip Kutev, kao retko ko, bio taj koji se odvažio da ostvari svoj dugogodišnji san, ujedinjavajući na sceni sve segmente bogate folklorne tradicije svoje zemlje. Kutev je stvorio ansambl kako bi spojio bogato nasleđe bugarskih narodnih pesama i tradicionalnih igara sa harmonijama i aranžmanima koji potenciraju predivne boje i tembrove zvukova i nepravilne ritmove.
Članovi ansambla su prvobitno birani iz najmanjih sela širom Bugarske, a prvi nastup Ansambla održan je u Sofiji već naredne, 1952. godine. Specifična boja i način postizanja zvuka kod bugarskih glasova, po prvi put u istoriji profesionalnih horova, postigla je impresivan i zadivljujući efekat na publiku.

Povezana vest:  GUARANA FOUM FEST 2012, Tri stejdža u Areni!

Bugarska pevačica Neli Andreeva je rođena u selu Narečen u Rodopskim planinama. Pre nego što je otkrila da je pevanje njen pravi poziv, svirala je klavir i gitaru. Od 1966. godine, Neli živi u Sofiji i sarađuje sa čuvenim Filip Kutev ansamblom gde je trenutno prvi solista.

Neli Andreeva će nastpiti kao jedna od solistkinja sa Ženskim horom Bugarskog nacionalnog folklornog ansambla „Filip Kutev“  u sredu, 21. decembra 2016. godine u 20.00 na Kolarcu. Hor „Filp Kutev“ bio je jedan od četiri hora koji su se pojavili na izdanju „Misterije bugarskih glasova“ iz 1989, kada su i dobili Gremi nagradu.

Povezana vest:  Poznati reper DJ Gru svakog četvrtka nastupaće u klubu Mr. Stefan Braun

Karte su u prodaji na blagajni Kolarca: 600, 800 i 1000 din.