jeff-beck-100112_1137Džef Bek sutra zatvara Samrtajm festival

 

Jedan od najvećih rok gitarista i zvezda britanske muzičke scene Džef Bek (Jeff Beck) nastupiće sutra sa svojim bendom u okviru poslednje večeri ovogodišnjeg Samrtajm festivala.

Bek (66) je uz Džimija Pejdža (Jimmy Page) i Erika Kleptona (Eric Clapton) jedan od trojice čuvenih rok gitarista grupe Jardbrds (Yardbirds), a po anketama uglednog muzičkog časopisa Roling Stoun zauzeo je 14. mesto na listi 100 najvećih gitarista svih vremena.

Dobitnik je pet Gremi nagrada u kategoriji najbolje rok instrumentalno izvođenje, a 1999. primljen je u Rok’n’rol kuću slavnih.

Povezana vest:  EUROSONG 2015, Bojana Stamenov može računati na brojnu srpsku dijasporu

U svojim kompozicijama, koje najvećim delom pripadaju instrumentalu, sklon je čestim inovacijama u području gitarskog zvuka, spajajući različite žanrove – bluz, rok, hevi metal, džez fjužn, a u poslednje vreme u njegovoj muzici se primećuju i primese elektronskog zvuka.

Bek je poznat kao veliki muzički perfekcionista i gitarista koji se veome malo služi elektronikom, što je Klepton jednom prilikom objasnio rečima: – Kada je Džef u pitanju, sve je u njegovim rukama.

Povezana vest:  MTV World Stage – Ke$ha

U dugoj i bogatoj muzičkoj karijeri sarađivao je sa nizom istaknutih rok muzičara, a pored više od 20 albuma, koje je snimio sa svojom grupom, pojavljuje se i na muzičkim izdanjima Rodžera Votersa (Roger Waters), Stiva Vondera (Stevie Wonder), Lesa Pola (Les Paul), Sindi Loper (Cyndi Lauper), Brajana Meja (Brian May), grupe ZZ Top.

Na koncertu u Centru Sava Bek će nastupiti u okviru svetske turneje, na kojoj promoviše novi studijski album „Emoušn end komoušn“ (Emotion & Commotion) i za tu priliku je okupio izvanrednu ekipu muzičara.

Povezana vest:  Bliži se MAC: Štark Arena 25. i 26. januara postaje centar muzičkog dešavanja na Balkanu!

Na sceni sa Bekom biće jedan od najboljih britanskih džez i rok klavijaturista Džejson Rabelo (Jason Rebello), talentovana bas gitaristkinja Ronda Smit (Rhonda Smith), poznata po saradnji sa Princom, Bejons, Džastinom Timberlejkom, i Narada Majkl Volden (Narada Michael Walden) na bubnjevima, inače multiinstrumentalista i producent hitova Toma Džonsa, Vitni Hjuston, Maraje Keri, Barbare Strejsend, Džordža Majkla i drugih.

Ulaznice za Bekov koncert u Centru Sava prodaju se po ceni od 3.200, 2.700 i 2.200 dinara.