rockvillage_2008 Bob Marley 2Rock Village pomaže podizanje spomenika Šabanu Bajramoviću

 

Mirko Miljuš, organizator Festivala „Rock Village“ koji se održava u Banatskom Sokolcu (ove godine od 28. avgusta) priključio se akciji „Prijatelji Šabanu“ i uplatio 100.000 dinara za izgradnju spomenika Šabanu Bajramoviću.

Rock Village – sigurno najveća muzička manifestacija spram broja stanovnika mesta u kojem se održava (oko 300), na kojem su prethodnih godina nastupili skoro svi važniji sastavi iz regiona, poznat je i po tome što je pre dve godine uz otvaranje festivala, u Banatskom Soklocu otkriven spomenik čuvenom rege muzičaru i borcu za ljudska prava Bobu Marliju (rad vajara Davora Dukića), što je prvi spomenik ovoj legendi na evropskom tlu, a što je privuklo pažnju medija u celom svetu.

Povezana vest:  Kojot i momci iz grupe Eyesburn u emisiji Jelen Top 10

Mirko Miljuš kaže da je planirao da otkrivanju spomenika Bobu Marliju prisustvuje i Šaban Bajramović, ali je legendarni pevač umro par meseci pre toga.

– Obojicu muzičkih velikana, osim toga što su svoj umetnički izraz  bazirali na tradiciji podneblja u kojem su potekli, vezuje i to što su odrasli u siromašnim sredinama, što im nije smetalo da postanu svetske veličine. Kada sam iz medija saznao za ideju da se u Nišu podigne spomenik Bajramoviću, i to iz donacija njegovih prijatelja, saradnika i poštovaoca, jednostavno sam morao da se i sam uključim  i javim se inicijtoru akcije „Prijatelji Šabanu“ direktoru Nišville jazz festivala Ivanu Blagojeviću – kaže organizator Rock Village-a Mirko Miljuš.

Povezana vest:  Željko Joksimović prvi muzičar iz Srbije koji je nastupio u "Štathale" dvorani u Beču

Inače, akciji „Prijatelji Šabanu“ do sada su se priključili Goran Bragović, Ljubiša Samardžić, gradonačlenik Niša Miloš Simonović….