andreabocelliAndrea Bočeli 13. jula na Svetom Stefanu

 

Italijanski tenor Andrea Bočeli nastupiće 13. jula na Svetom Stefanu kod Budve.

Koncertom italijanske operske zvezde biće obeleženo pola veka od otvaranja grada-hotela Sveti Stefan, prenela je danas podgorička štampa.

Andrea Bočeli u Crnu Goru dolazi nakon koncerta u Johanesburgu (Južnoafrička Republika), koji će biti održan povodom zatvaranja Svetskog prvensta u fudbalu.

Pokrovitelji koncerta u Crnoj Gori su kompanija grčkog brodovlasnika Viktora Restisa „Adriatik propertiz“ (properties), koja rekonstruiše grad-hotel, „Aman rizorts“ (resorts), „Budvanska rivijera“ i Turistička organizacija Budve.

Povezana vest:  Dvanaesto izdanje međunarodnog festivala bluza u Beču Vienna Blues Spring od 20. marta

Grad-hotel Sveti Stefan je već tri godine zbog rekonstrukcije zatvoren za goste, a prve turiste trebalo bi da primi ovih dana.

Sveti Stefan je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka ugošćavao poznata imena iz tadašnjeg svetskog džet-seta, a novi zakupac, kompanija grčkog milijardera, obećava nastavak te tradicije.

Andrea Bočeli (1958) slep je od 12 godine. Pevačku karijeru počeo je kasnih osamdesetih godina, nastupajući u piano-barovima širom Italije.

Povezana vest:  Bon Džovi svira samo za Opru

Studirao je pravo na Univerzitetu u Pizi, ali je, saznavši da njegov idol, tenor Franko Koreli, vodi master klasu u Torinu, napustio studije i počeo da pohađa časove pevanja.

Godine 1992. javio se na audiciju italijanskog pevača Cukera, koji je tragao za tenorom za duet „Miserere“ s Lučanom Pavarotijem. Pavaroti je bio očaran Bočelijevim talentom.

Usledili su pobeda na festivalu San Remo 1994. godine i angažmani za velike italijanske muzičke firme. Pored pop muzike, bavi se i operom. Prvi operski nastup imao je 1994. godine u Verdijevoj operi „Ledi Magbet“.

Povezana vest:  Bon Jovi: Novi album i svetska turneja

Međunarodnu slavu doneo mu je album „Romansa“. Jedan od najpoznatijih hitova je „Time To Say Goodbye“ koji izvodi sa Sarom Brajtman (Sarah Brightman).

Bočeli je snimio 13 studijskih albuma, s pop i klasičnom muzikom, dva albuma najvećih hitova i osam operskih kompilacija. Albumi su mu prodati u više od 70 miliona primeraka širom sveta.