Ruska državna televizija „Prvi kanal“ saopštila je danas da neće prenositi ovogodišnje takmičenje za Pesmu Evrovizije pošto je Ukrajina, koja je ove godine domaćin tog muzičkog takmičenja, zabranila dolazak ;ruske takmičarke.

Ukrajinska služba bezbednosti je sredinom marta zabranila ulazak ;Juliji ;Samojlovoj, ;predstavnici Rusije na ovogodišnjem takmičenju za Pesmu Evrovizije.

Razlog je što je Samojlova ranije nastupala na Krimu koji je Rusija pripojila, a pevačica pritom nije tamo otišla preko zvanične ukrajinske granice. Po ukrajinskom zakonu, to vlastima omogućava da joj zabrane ulazak u Ukrajinu.

Povezana vest:  Leto u znaku Barbie

U saopštenju ruskog „Prvog kanala“ piše da je odluka o otkazivanju prenosa doneta pošto je organizator takmičenja, Evropska unija za radiodifuziju (EBU) ;navela da nije uspela da postigne rešenje spora Rusije i Ukrajine.

Spikerka je u programu te ruske televizije večeras pročitala saopštenje u kojem je ocenjeno da je stav Ukrajine „neosnovan“ i da „predstavlja pokušaj politizacije tog takmičenja“.

Povezana vest:  Voditelj Osman Ahmed i IDEA u službi zdravlja mališana

EBU je ranije predložila da Samojlova peva u Rusiji, a da se to uživo prenosi satelitskom vezom tokom takmičenja ;u Ukrajini, ali je „Prvi kanal“ odbacio tu ideju.