Crna Gora je poput Hrvatske, Srbije i BIH konačno dobila svoju reviju muzičkog dokumentarnog filma, pod nazivom ROKUMENTARNI DANI.

Ova manifestacija održaće se od 26-28. maja u Nikšiću i ima za cilj da kroz prikazivanje dokumentarnih filmova dugog i kratkog metra i probrani arhivski materijal publici približi rokenrol na jedan novi način.

U fokusu prvih ROKUMENTARINIH DANA biće izabrani filmovi nastali u zemljama bivše Jugoslavije, koji su svojom pričom nastojali da dodatno osvijetle i ukažu na značaj stvaralaštva pojedinih domaćih autora, ili nas upoznaju sa onim što do sada nijesmo znali o nekim fenomenima rokenrol kulture. Tako će se, između ostalih, na programu naći film Mizar – zvezda nade (2014.), u režiji Marka Džambazoskog iz Makedonije, koji nam o radu ovog kultnog benda otkriva mnoštvo iznenađujućih i zanimljivih stvari; film Jadranka (2015.) u režiji Branka Lazića koji nam na dirljiv način priča o Jadranki Stojaković, renesansnoj divi koja je bila sve samo ne obična; ili pak film o prvoj grupi Milana Mladenovića, Limunovo drvo (2015.) u produkciji Branka Radakovića, koji je i gost manifestacije. Pored njih, publika će imati prilike da vidi i neobični filmTranzistor, kratki dokumentarac o aparatu koji je nekada krasio svaki dom, a danas uglavnom police rijetkih pasioniranih kolekcionara, kao i priču o bogatoj hrvatskoj strip sceni  Strip u Hrvatskoj u režiji Irene Jukić Pranjić i produkciji umjetničke organizacije Anima i HRT-a.

Povezana vest:  Ivana Jordan 15. marta u Pozorištu na Terazijama

Kurioziet svakako predstavlja i italijansko-francuski film o Zabranjenom Pušenju, No Smoking in Sarajevo (2016.) u  režiji Gianluca Loffreda koji će na Rokumentarnim danima imati crnogorsku pretpremijeru u susret 8. Underhill festu koji se održava u Podgorici od 7-15. juna.

Naravno Rokumentarni dani se neće zadržati samo na tome, već ih krasi i bogat prateći program sastavljen od koncerata, izložbi, tribina. Tako će prve večeri, u petak, 26. maja, program otvoriti vlasnici „najboljih internet jaslica za malu i veliku djecu“ Tandaramandara bros. Radi se o ekipi koja svojim gifovima i kratkim komentarima vrlo često u pet sekundi objasni i kaže više nego mnogi filmski autori tokom trajanja svojih cjelovečernjih ostvarenja. Sa njima ćemo pričati o njihovom radu, novoj vizuelnosti i promjenama koje su nastale razvojem tehnologije. U sklopu manifestacije će biti otvorena muzička berza u centru Nikšića na specijalno kreiranom prostoru koji će za ovu priliku nositi naziv Trg žrtava digitalnog doba. Posjetioci će imati prilike da prelistaju neka važna djela književnosti i stripa, čuju muziku sa vinila i kaseta, ali i vide kako su izgledali uređaji za reprodukciju zvuka i slike u eri analognog signala. Izložba koncertnih plakata čiji je fokus crnogorska scena biće postavljena tokom cjelokupnog trajanja festivala.

Povezana vest:  Zagrevanje za Rammstein počinje! Otkriveno ko će biti predgrupa čuvenim Nemcima na Ušću 24. i 25. maja

Koncertni dio programa započeće svirkom jednog od najaktivnijih crnogorskih džez sastava MP- tria iz Podgorice, u okviru tematske cjeline GLAVOM KROZ ZID, posvećene crnogorskom stvaralaštvu. Nakon kocerta MP-tria, iste večeri nastupiće unikatna beogradska grupa Multietnička atrakcija, čija energična svirka i kabaretski nastupi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Na kraju, 28.maja, Rokumentarne dane zatvoriće beskompromisni hrvatski pankeri iz Sinja,M.O.R.T, čija je prva reakcija na poziv da sviraju u okviru festivala bila: UDOMITE NAS! – „Tu i tamo ćemo morati otići negdje na koncert, ali vraćamo se odmah! Dolazimo u Nikšić po četvrti put i jedva čekamo. Trenutačno bend radi na novim stvarima i cijelo vrijeme kuha nešto novo, što ćete sigurno moći čuti na koncertu. Kako nam je u Nikšiću uvijek vrhunski, očekujemo kao i prije: haos, energiju i delirij!

Povezana vest:  Posle osam godina saradnje, Nišville ostao bez podrške NIS-a

Festival se realizuje u saradnji sa JU Zahumlje, Crnogorskom kinotekom i klubom Blues Brothers Bar, a uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, pivare „Trebjesa“ i firme Lanex d.o.o.