Parni_Valjak-_coverParni valjak posle dve decenije u Srbiji

 

Zagrebački rok sastav Parni valjak posle dve decenije održaće prvi koncert u Srbiji 16. oktobra u Beogradskoj areni, saopštio je danas promoter Sagor Mešković.

Zvanično završivši karijeru 2005. godine oproštajnim koncertom u Zagrebu, Parni valjak gitariste Huseina Hasanefendića-Husa i pevača Akija Rahimovskog ipak je prošlog novembra krenuo na povratničku turneju, svirajući u Zagrebačkoj areni, i u brojnim gradovima Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Autor hitova kao što su Neda, Vrijeme je na našoj strani, Uhvati ritam ili Jesen u meni, Hasanefendić kaže da su Parnom valjku preko fejsbuka stizali pozivi publike sa raznih strana i da ih je Beograd od samoga početka zvao, iz dana u dan.

Povezana vest:  TORI KELLY MTV PUSH IZVOĐAČ MESECA MAJA

-Telefoni nam zvone stalno, javljaju se prijatelji, kolege, svi pitaju kad dolazimo. I evo, konačno. Toliko dugo nismo svirali u Beogradu i toliko mi je sve to emotivno da kad počne koncert nadam se da ni neću čuti muziku od pevanja iz publike – rekao je Hasanefendić.

Promoter je saopštio da će pojedinosti o prodaji ulaznici biti objavljene početkom avgusta, a da Parni valjak u finalu turneje dolazi u Beograd zahvaljujući OTP banci. Sponzor turneje Parnog valjka u Hrvatskoj je bila Karlovačka pivara.

Poslednji koncert u Beogradu Parni valjak je održao pre dve decenije. Debitanski album Dođite na šou grupa je objavila 1976. godine za PGP RTB.

Povezana vest:  U požaru zamalo uništen novi album Britni Spirs

Pod uticajem novog talasa i kratkotrajnog člana Valjka, kasnijeg frontmena kultne Azre Branimira Džonija Štulića, Hasanefendić se više okreće pesmama u kojima opisuje svakodnevni život i ljude koje poznaje, što utiče da bend albumima „Gradske priče“ (1979) i „Vruće igre“ (1980) postaje sve popularniji u tadašnjoj Jugoslaviji.

Postižu velik uspeh hitovima Vrijeme je na našoj strani i Kao ti (1981), Uhvati ritam i Pusti nek traje (1984), a Parni valjak sve se okreće čvršćem roku na uspešnim albumima Pokreni se! (1985) i Anđeli se dosađuju? (1987), sa koga je veliki hit bio balada Jesen u meni.

Povezana vest:  Adam Beyer, Hot Since 82 i Black Coffee zaokružuju moćan program Exitovog Life Stream-a!

Promenivši i do tada brojne postave, Hasanefendić i Rahimovski sada podmlađuju ostatak benda za albume „Sjaj u očima“ (1988) i Lovci snova (1990). Posle raspada Jugoslavije Parni valjak, nastavlja objavljivati albume u Hrvatskoj koji su uživali priličnu popularnost i u Srbiji, iako ovde bend nije dolazio ni posle petooktobarskih promena.

Posle albuma Pretežno sunčano? (2004) i slavljeničke turneje povodom tri decenije rada, Parni valjak se 2005. godine povlači sa scene. Povratničku turneju prošle godine najavili su internet singlovi Nakon svih ovih godina i To sam stvarno ja.