jura_stublicNa Belefu sutra Jura Stublić i Film i Davorin Bogović

 

U okviru muzičkog programa Belefa sutra će na sceni iza Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu nastupiti Jura Stublić sa svojim bendom „Film“ i bivši pevač “Prljavog kazališta” Davorin Bogović.

Film je jedna od najpopularnijih jugoslovenskih grupa takozvanog novog talasa, koja je na čelu sa Stublićem obeležila muzičku scenu na ovom prostoru krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina.

Bend su formirali basista Marino Pelajić, gitarista Mladen Jurčić, bubnjar Branko Hromatko i Stublić 1979. godine, nakon što su zbog svađe između Stublića i frontmena grupe „Azra“ Branimira Džonija Štulića napustili taj sastav.

Povezana vest:  Doli Parton sprema mjuzikl i film o svom životu

Već nakon prvog nastupa okarakterisani su kao najbolja klupska atrakcija novog talasa, ali bend se raspada 1986. godine, da bi već sledeće godine Stublić okupio novi sastav i nastavio da nastupa pod nazivom Jura Stublić and Film.

Sastav Prljavo kazalište osnovan je 1977. godine u Zagrebu. Jasenko Houra dolazi u sastavu pod nazivom Ciferšlus, u kojemu tada sviraju Bogović (vokal), Zoran Cvetković-Zok (solo gitara), Ninoslav Hrastek-Nino (bas gitara) i Tihomir Fileš (bubnjevi). Ubrzo nakon što im se priključio Houra, menjaju ime u Prljavo kazalište.

Povezana vest:  Novi singl Rundek Cargo trija na jesen

Godine 1981. zbog neslaganja u bendu Bogović je nakratko izašao iz Prljavog kazališta, a na njegovo mesto pevača došao je Houra. Dve godine kasnije, 1983. grupa objavljuje četvrti album Korak od sna, koji će ostati upamćen po Bogovićevom povratku i pesmama Sve je lako kad si mlad, Korak od sna, Buntovnik bez razloga, „Dobar vjetar u leđa, Stajao sam, Loš dan, Čini mi se, Milioner…

Povezana vest:  Udaje se Šinejd O'Konor

Ovogodišnji Belef, pod sloganom Na novom talasu posvećen je tridesetogodišnjici novog talasa, najkreativnijeg perioda rokenrol scene bivše Jugoslavije. Novi talas stigao je 1981.godine objavljivanjem albuma Paket aranžman koji su objavile tri beogradske rok grupe: Idoli, Šarlo akrobata i Električni orgazam.

Ova kultna ploča ostala je simbol urbanog, muzičkog, umetničkog pokreta u Srbiji, a tadašnjoj zajedničkoj državi, koja je već bila na izmaku snaga, donela novu energiju i kulturnu motivaciju.