Irski muzičar Bono, frontmen grupe U2, kupio je deonice litvanskog tržnog centra preko kompanije na Malti gde strani investitori plaćaju pet odsto poreza na profit, pokazali su „Rajski papiri“. Medjunarodni konzorcijum istraživačkih novinara juče je objavio „Rajske papire“ koji pokazuju kako svetska finansijska elita koristi of šor kompanije da plati manje poreze.

Povezana vest:  Lista 10 najprodavanijih singlova u SAD

List Gardijan (Guardisna), partner Konzorcijuma, preneo je da je muzičar, čije je pravo ime Pol Hjuson, bio investitor u malteškoj kompaniji Njud estetjs (Nude estates) koja je kupila tržni centar u Litvaniji za 5,8 miliona evra 2007. godine.

Posao s litvanskim šoping centrom je 2012. prebačan na kompaniju Njude estejts 1 na britanskom ostrvu Gernzi u La Manšu. Na Malti strani investitori plaćaju porez na profit od pet odsto. Na Gernziju nema poreza na profit kompanija, mada se potom na novac prebačen u Veliku Britaniju ili Irsku plaća porez.

Povezana vest:  DEO EXIT KARATA ZA UGROŽENE OD POPLAVA U OKVIRU PRODUŽETKA AKCIJE 5+1

Portparolka irskog muzičara je rekla da je Bono bio „pasivan, manjinski investitor“ na Malti koja je deo EU. Dodala je takodje da je bio „pasivan, manjinski investitor“ i u kompaniji na Gernziju.

Bono je i ranije bio na meti kritika zbog načina na koji je izbegavao da plaća visoke poreze. On je 2015. rekao da je U2 „platio bogatstvo u porezima“ i da je grupa odlučila da angažuje „neke pametne ljude“ u pokušaju da budu „razumni“ u plaćanju poreza.

Povezana vest:  Kišu iz Beograda teraju Babe sa Brkovima, i Bed kopijem