GucaPočeo 50. sabor u Guči, Pošta štampala markicu povodom 50 godina sabora

 

U Guči je danas otvoren 50. Dragačevski sabor trubača na kome će prvi put biti održano međunarodno takmičenje za prvu trubu sveta. Na toj manifestaciji izvornog narodnog stvaralaštva pojaviće se 2.000 učesnika, a za zlatnu trubu sveta nadmetaće se 15 orkestara sa svih kontinenata.

U zvuke saborske himne „Sa Ovčara i Kablara“ i pucnjavu prangija sa okolnih brda saborsku zastavu je podigao ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić koji je istakao da je Guča „postala prepoznatljivi srpski brend u svetu“.

Povezana vest:  Lil Vejn snima album ljubavnih pesama

-Koridori su putevi, a Guča je Srbija i Vlada Srbije, koja je pokrovitelj Guče, ovu manifestaciju nikada neće zapostaviti – rekao je Mrkonjić.

U Guču tek pristižu gosti, a do 22. avgusta organizatori očekuju dolazak oko milion gostiju iz Srbije i inostranstva. Organizator je opština Lučani, a pokrovitelj Vlada Srbije.

Pošta Srbije i Preduzeće za poštanski saobraćaj Republike Srpske izdali su poštansku marku povodom 50. Dragačevskog sabora trubača u Guči, saopštilo je danas preduzeće PTT Srbija.

Povezana vest:  Marija Šerifović u Beogradskoj Areni

Centralni motiv tog zajedničkog filatelističkog izdanja je simboličan prikaz saborske atmosfere, s trubama u prvom planu i narodnom tkanicom u podlozi, navodi se u saopštenju. Autor nacrta je akademski grafičar iz Beograda Nadežda Skočajić, uz stručnu saradnju direktora Centra za kulturu, sport i turizam opštine Lučani – „Dragačevo“ Adama Tadića.

Nominalna vrednost marke Pošte Srbije je 44 dinara i štampana je u tiražu od 78.000 primeraka. Poštanska marka će biti predstavljena 16. avgusta u Muzeju trube u Guči.

Povezana vest:  Izlazak u novom ruhu

Istoga dana biće puštena u rad i renovirana pošta u Guči, koja opslužuje oko 2.000 domaćinstava te varoši i okoline.