GucaU Guči gosti iz 40 zemalja

 

Guča je i danas trubačka prestonica sveta, a u njoj je 50. Dragačevski sabor nastavljen nastupom brojnih duvačkih orkestara, ali i folklornih i pevačkih grupa, koje prate gosti iz oko 40 zemalja.

Sve brojniji posetioci imaju priliku da pogledaju izložbe radova samoukih slikara i vajara, a odsad i prezentaciju proizvodnih mogućnosti dragačevske privrede.

Domaćin jubilarnog sabora predsednik opštine Lučani Slobodan Jolović istakao je da je Dragačevski sabor najposećenija manifestacija u Srbiji.

Malena Guča, sa oko 2.500 stalnih žitelja,u prethodnih pola veka dočekala je i kako valja ugostila oko 13,5 miliona posetilaca iz zemlje i sveta, među kojima je bilo skoro 10.000 trubača, rekli su organizatori.

Povezana vest:  KONCERT HARIS DŽINOVIĆ SAVA CENTAR, Prvo veče 25. decembra rasprodato

Ove godine sabor traje deset dana, pa organizatori očekuju da kroz varošicu pod planinom Jelicom prođe skoro milion ljudi željnih dobre zabave i prave razonode.

Direktor Centra za kulturu Adam Tadić kazao je da će na koncertima i drugim priredbama nastupiti oko 2.000 učesnika.

Prema dosadašnjim prijavama boravka ,ovde su već prispeli gosti iz 40 zemalja,od SAD,Engleske, Francuske, Nemačke, Austrije i Poljske, do Izraela i Rusije.

Povezana vest:  X FACTOR ADRIA 2015, Marija Belada: Pamtiću celu audiciju

Spas od današnje letnje žege mnogi su potražili pod brojnim šatrama, gde su cene jela i pića samo nešto malo veće nego lane.

Porcija svadbarskog kupusa iz zemljanog lonca, što je specijalitet ovog kraja, košta 250, pljeskavica 150 dinara, kilogram pečene jagnjetina do 1.500 a prasećeg pečenja oko 1.000 dinara.

Slavlju se pridružila i PTT“ Srbija“, koja je za ovu priliku izdala marku nominalne vrednosti 44 dinara. Marka je štampana u tiražu 78.000 primeraka.

Sutra, trećeg dana sabora nastupiće duvački orkestar „Fanfara“ iz Velike Britanije, više drugih sastava i pevačkih grupa. Uveče, u 20 časova, na pozornici ispred Doma kulture počeće koncert Dejana Petrovića (25),iz Dubokog kod Užiča, koji je 2006. godine postao najmlađi majstor trube.

Povezana vest:  Avril Lavigne i Chad Kroeger spremaju spektakularno rock-venčanje

U sredu je veliki koncert Gorana Bregovića… Ljubitelji ove vrste muziciranja sa nestrpljenjem očekuju nadmetanje za Prvu trubu sveta, koje se održava u četvrtak, 19. avgusta, na pozornici pored reke Belice. Dva dana kasnije, u subotu, je takmičenje za prestižnu Prvu trubu Dragačeva.