FIBASVETSKO PRVENSTVO- BRAZIL, 1954

 

Krađa zapisničkog stola

 

Drugo Svetsko prvenstvo, održano 1954. godine u Rio de Žaneiru (Brazil), naši košarkaši I selektor Aleksandar Nikolić zapamtili su po krađi, koja je „plave“ koštala znatno boljeg plasmana nego što je to na kraju bilo 11. mesto u konkurenciji 12 reprezentacija.

Sećajući se utakmice sa Urugvajem, koja je direktno odredila naš kasniji plasman, legendarni profesor Nikolić je svojevremeno pričao:

Povezana vest:  Posle meča Olimpijakos - Partizan, Vujošević: Velika pobeda!

-Finiš utakmice smo dočekali sa prednošću od dva poena. Kako tada nije bilo ograničeno vreme držanja lopte, imali smo je u rukama do kraja meča i počeli da slavimo. Sa zapisničkog stola su nas, međutim, obavestili da je rezultat nerešen!

Zbrka je nastala kad zapisnički sto nije upisao dva poena centru „plavih“ Mirku Marjanoviću.

Povezana vest:  Džikić: U Niš putujemo rasterećeno

Pošto u to vreme nije bilo semafora i ostalih „pomagala“ Jugoslavija je ostala uskraćena za dva poena i konačni rezultat je glasio 51:51.

Intervencije našeg rukovodstva bile su uzaludne. Odigran je produžetak od pet minuta u kojem su Urugvajci postigli četiri, a Jugoslavija samo jedan poen. Greška zapisničkog stola koštala je Jugoslaviju boljeg plasmana, jer je trebalo da bude, u najgorem slučaju, šesta.

Povezana vest:  NBA PREDSEZONA, LeBron Džejms ubacio 38 koševa u porazu

Ovako, „plavi“ su se preselili u utešnu grupi u kojoj su još bili Peru, Čile i Paragvaj. Protiv Čilea je ostvarena prva pobeda na „Mundijalima“ (86:84) koja je našoj reprezentaciji donela pretposlednje mesto na prvenstvu, ali i nagovestila da košarka u Jugoslaviji ima budućnost.