mtv_logoMTV predstavlja Late Summer fest Livnica u Kragujevcu

MTV sa ponosom najavljuje da će u petak, 10. septembra u 21h u Kragujevcu na događaju pod nazivom Livnica – Late Summer Fest, nastupiti bendovi Sevdah Baby, Zemlja Gruva,  Flip & MKDSL. Radi se o open air događaju koji je organizovan u okviru kampanje „Otvoreno o javnim prostorima“ koju organizuju Građanske inicijative. Događaj će se održati na prostoru Kneževog Arsenala u Kragujevcu 10. septembra sa početkom u 21h. Cena ulaznice je 150 dinara.

Ideja Livnice je da se aktivira zapušteni javni prostor novim kulturnim sadržajem i time se daju smernice za ciljeve i namenu buduće revitalizacije tog kompleksa. Mladi Kragujevčani u toku letnjih meseci su ostavljeni bez ikakvih kulturnih sadržaja i nova ideja naišla bi na veliki odjek. Postoji i konkretan primer da mladi žele da aktiviraju pomenuti prostor, a to su samoinicijativno napravljene skejt rampe.

Povezana vest:  IZUZETNA BLUES/ROCK ZVEZDA DANAŠNJICE BETH HART U HALI SPORTOVA, 11. NOVEMBRA

Ako bi se uspelo u ovoj nameri kvalitetan i osmišljen program uticao bi pozitivno na mlade ljude, uprošteno rečeno tih dana ne bi mogli da kažu onu staru frazu koja kruži našim gradom, a to je – nemamo gde da izadjemo. Aktivacija jedne atraktivne javne površine u svrhu promocije urbane kulture, a koristiće svima koji budu želeli da uzmu učešće u projektu, bilo kao autori, izvođači ili kao posetioci letnje scene.

Povezana vest:  Producent tuži Lejdi Gaga za 30 miliona dolara

O KAMPANJI OTVORENO O JAVNIM PROSTORIMA:

Pitanje javnih prostora i njihove dostupnosti, kao i dostupnosti infomacija jedno je od ključnih ukoliko se govori o sistematičnom građanskom organizovanju i aktivizmu. Ovo je posebno značajno u slučaju omladinskog organizovanja, jer uprkos postojanju potrebe, većina omladinskih inicijativa, projekata i grupa nema pristup prostoru za organizovanje zbog nejasnih procedura i uslova konkurisanja, nejasnih nadležnosti institucija, nedostatka informacija i često, nepostojanja volje.

Program za mlade Građanskih inicijativa se intezivnije angažovao na ovom polju upravo zbog činjenice da značajan segment omladinskog aktivizma u Srbiji čine grupe mladih neformalnog tipa, koje nemaju resurse koji se zahtevaju za komunikaciju sa predstavnicima vlasti, kao i zbog toga što se postojeći prostorni resursi koji su u vlasništvu Republike i opština ne koriste u dovoljnoj meri za zadovoljavanje potreba širih društvenih grupa. Isto tako kroz dosadašnji rad pokazalo se da je nedostatak prostora jedna od većih boljki civilnog sektora uopšte.

Povezana vest:  Bajaga, Čorba i Neverne bebe najavili 33.Dane piva u Zrenjaninu

Poseban segment kampanje je upoznavanje šire javnosti sa pojmom javnog prostora, senzibilisanje i upoznavanje predstavnika omladinskih i subkutlurnih grupa sa praksama zagovaranja za dobijanje prostora, osvajanje i korišćenje prostora od strane različitih inicijativa građana.