Bilja KrsticBilja Krstić i Bistrik 18. septembra u Sava centru

 

Etno muzičarka Bilja Krstić i njen orkestar „Bistrik“ najavili su danas da će održati concert nazvan „Miris baštine“ sa gostima iz Makedonije i sa ostrva Sardinija 18. septembra u beogradskom Sava centru.

-Skloni smo da zaboravljamo našu narodnu umetnost i već sredinom prošlog veka ona je potisnuta kao manje vredna ili prosta. Ovo je prilika da slušaoci čuju svu lepotu autentičnih napeva koji predstavljaju bogat kolorit Srbije i Balkana – rekla je Biljana Krstić.

Povezana vest:  Coby je uradio novu traku, i premijerno ćete je čuti na Music Weeku!

Koncert u Sava centru, Krstićeva je najavila kao „školski čas na kome će se publika upoznati sa starim napevima i modernim vokalnim i instrumentalnim aranžmanima, koje rade etnomuzikolozi i muzičari orkestra ‘Bistrik'“.

Krstićeva i „Bistrik“ su saopštili da će im gosti biti vokalna grupa sa Sardinije „Tenori di biti“ (Bitti), koja neguju specifično pevanje zvučno blisko srpskoj tradiciji, a u Sava centru je planirano da sa ženskom postavom „Bistrika“ zajednički „a kapela“ izvedu pesmu „Devojka se suncu zamerila“.

Povezana vest:  Počele pripreme za Evrosong

Pevanje tenora iz Sardinije je jedno od najstarijih načina polifonog pevanja u Mediteranu, vuče korene stare preko 3.000 godina, I stavljeno je pod zaštitu UNESKA u kategoriji glasovne zaostavštine.

Drugi gosti biće etno grupa „Baklava“ iz Makedonije, koju čine ženski vokal, dva žičana i jedan udarački instrument.