Subotica - Grad festivala white backgroundMuzički festivali u Subotici
Pretežno muzički festivali – Trenchtown festival, Summer3p, Etnofest, Guitar Open Festival, Jazzik, Jazz, improvizovana muzika… i  Domboš fest čine deo jedinstvene kulturne ponude jednog od najlepših gradova u regionu koji tokom čitave godine punim srcem privlači veliki broj gostiju iz čitavog sveta.
Trenchtown festival (april/maj)
Muzički festival Trenchtown održava se svake godine u vreme prvomajskih praznika, na autentičnoj lokaciji – u Etno kampu smeštenom u središtu palićke šume, što ovu manifestaciju čini idealnom prilikom za višednevno kampovanje u prirodi, uz bogat muzički program.
Pored nastupa popularnih izvođača iz zemlje i regiona, Festival svake godine nudi bogat dnevni program u vidu pozorišnih predstava, filmskih projekcija, radionica, izložbi i promocija.
Do sada su na Trenchtown festivalu nastupali, između ostalih, Laibach, Let 3, Darko Rundek, Rambo Amadeus, Anima Sound System, Cubismo, Darkwood Dub, Eyesburn, Ortodox Celts, Vrooom, Korai Öröm, Disciplin A Kitchme, Wikluh Sky, Marčelo & Shock Orchestra, Kanda Kodža i Nebojša, Edo Maajka, Belga, Petrol, Sajsi, Pionir 10 i mnogi drugi.
Prepoznatljiv pečat Trenchtown festivala je Reggae Stage na kojem su do sada gostovala značajna imena kao što su Irrie Maffia, Irie FM, Count Rico, Heartical Sound System, Ital Vision Sound System, JahMessenJah, Irie Revolution, Butchaa Messenjah, Zaa i mnogi drugi.
Festival, u proseku, svake godine poseti oko 10.000 ljubitelja dobre muzike i prirode, iz Subotice, cele Srbije i regiona.
Summer3p (poslednji vikend jula)
Festival elektronske muzike Summer3p održava se svake godine tokom poslednjeg vikenda jula meseca, na termalnim bazenima (Muški štrand) kraj Palićkog jezera.
Pored DJ-eva koji predstavljaju savremene tokove elektronske muzike, kao što su dosadašnji gosti Deepmix Moscow (Nooncat, Izhevski), Finger Lickin’ (Soul of Man), Global Underground (Egostereo), Balkan Beat Brothers (Garfield), Harrynjana, Aril Brikh, Anton Kubikov i drugi, festivalski program sadrži i umetničke radionice i sportske događaje. Festival svake godine promoviše po neku akciju od društveno-ekološkog značaja, poput kampanja „Stop nasilju“ i „Očistimo Jezero Palić“.
Već sedam godina Summer3p predstavlja letnji provod za Subotičane i posetioce iz regiona, pa tako ovaj Festival svake godine prati, u proseku, 9.000 posetilaca.
Etnofest (jun)
Etnofest se održava svake godine u junu mesecu na više lokacija na Paliću i u Subotici. Sa podnaslovom Festival kultura sveta, Etnofest svojim programom predstavlja muziku, dokumentarne filmove, izložbe i art radionice umetnika iz raznih krajeva sveta, sa namerom da prezentuje njihovo kulturno nasleđe i nove umetničke forme inspirisane kulturnom baštinom.
Tokom sedam godina postojanja Festivala, posetioci su imali priliku da na Etnofestu vide nastupe umetnika iz regiona poput Vlatka Stefanovskog, Braće Teofilović, Lajka Felixa, Bobana i Marka Markovića, Slobodana Trkulje, Pavla Aksentijevića, kao i mnogih umetnika iz Španije, Francuske, Austrije, Nemačke, Mađarske, Kameruna, Turske, Bugarske, Portugala, Finske, Ukrajine, sa Kipra…
Guitar Open Festival (maj/jun)
Međunarodni muzički festival i takmičenje klasičnih gitarista Guitar Open Festival održava se svake godine krajem maja, početkom juna meseca u Subotici i Kiškunhalašu (Mađarska).
Od 2006. godine kada je osnovan, Guitar Open je prerastao u stručnu manifestaciju koja okuplja klasične i ostale gitariste i muzičare svih profila iz zemlje i sveta.
Tokom pet godina postojanja, Festival je ugostio brojne istaknute muzičare i klasične gitariste u okviru svog revijalnog programa, dok je, u okviru takmičarskog i edukativnog programa, učestvovalo preko tri stotine mladih umetnika iz zemlje i regione.
Od ove godine, Festival se održava i u Kiškunhalašu.
Jazzik (april)
Jazz festival Jazzik se održava svake godine tokom aprila meseca na više lokacija u Subotici, gde se odvijaju jazz koncerti, radionice, predavanja i izložbe.
Ovaj mladi Festival, za cilj ima promovisanje kulture jazza, kroz pružanje prilike mladim muzičarima da nastupaju, kao i da čuju vrhunske svetske muzičare i profesionalce i uče od njih.
Na Festivalu su do sada nastupili izvođači iz Srbije (Yupika Quintet, Robert Tilly), Mađarske (Harcsa Veronika Quintet, Toth Bagi Csaba Band), Austrije (DOU Trio), Nemačke (Johannes Enders) i Hrvatske (Jazz Ex Tempore).
Jazz, improvizovana muzika (septembar)
Festival Jazz, improvizovana muzika održava se svake godine u septembru mesecu, u Subotici.
U festivalskom programu zastupljeni su autentični, a zapostavljeni muzički žanrovi poput muzike srednjeg veka, klasične muzike, savremene muzike sa elementima jazza i improvizovane muzike.
Na Festivalu su do sada nastupili, između ostalih, Charles Gayle, Archie Shepp, Roscoe Mitchell, Jewel Brown, David Murray, Vladimir Tarasov, Benny Bailey, Joe Lee Wilson, Đerđ sabadoš, Mihalj Dreš, Stjepko Gut i drugi.
Domboš fest (jul)
Multidisciplinarni letnji festival Domoboš fest održava se svake godine u julu mesecu, u podnožju lesnog zida u Malom Iđošu.
Svojim programom u kojem su ravnopravno zastupljeni muzika, radionice i izložbe, Domboš fest se, za desetak godina postojanja, profilisao kao jedan od značajnijih multidisciplinarnih letnjih festivala u Vojvodini.
Na Festivalu su, tokom proteklih desetak godina, nastupili, između ostalih, Boban i Marko Marković, Lajko Felix, Rambo Amadeus, Zvonko Bogdan, braća Teofilović, kao i muzičari iz Mađarske.
Povezana vest:  Mila Elegović, Dejan Vučetić Vuča i Iva Krajnc ove srede u 19:30 u Ukusu Poznatih