Johnny_StulicObjavljen komplet knjiga Džonija Štulića

 

Komplet od 14 knjiga rok muzičara Branimira Džonija Štulića koji prate dva CD-a sa snimcima koncerata njegove grupa „Azra“ iz 1990. godine objavila je samo za područje Srbije beogradska izdavačka kuća „Plato Buks“ (Books).

Direktor „Plato buks“ Branislav Gojković rekao je danas na konferenciji za novinare da je Štuliceva izričita želja bila da se 14 knjiga, u kojima je uglavnom preveo odnosno prepevao, dela antičkih filozofa, istoričara i pisaca, prodaju samo u kompletu, a ne pojedinačno.

Štulić je ponudio svoja viđenja klasika antičke književnosti poput Homerovih „Ilijade“ i „Odiseje“, „Herodotovih istraživanja“, Tukididovog „Peloponeskog rata“ ili „Aleksandrijada“ o podvizima Aleksandra Velikog.

Gojković se prisetio da je pre izvesnog vremena posle pročitanog Štulićevog intervjua Večernjim novostima, u kome je muzičar rekao da je poslednjih godina prevodio antičke pisce, kao izdavač bio dovoljno zaintrigiran da sedne u kola i ode kod njega u Holandiju, gde je video „punu sobu, kuću, stan rukopisa“.

Povezana vest:  Pet godina od smrti Michaela Jacksona

-Džoni je rekao da je prevodio stare pisce, jer ih niko nije dobro pročitao i to je razlog naše tragedije…Slobodno mogu reći da će ono što je Džoni uradio biti nešto što će obeležiti naredni sajam knjiga (u Beogradu). Mali je jedan sajam da prikaže šta je Džoni uradio za prehodnih 20 godina – rekao je Gojković.

Cena kompleta je 14.000 dinara, dok će se samo 500 primeraka dvostrukog CD-a, koji donosi neke od poslednjih koncerata „Azre“ održane 1990. godine u Banjaluci i Mostaru, kao i snimke Štulićevih ivedbi nekoliko starih narodnih pesama, prodavati u Beogradu u knjižari „Plato“ i novootvorenoj muzičkoj prodavnici u sklopu knjižare „Vulkan“.

-Kad sam prvi put bio kod njega uzeo je gitaru. ‘Ne mogu drugačije da se izrazim. Smejaćeš se Gojkoviću, ali slušam narodne pesme. Znaš onu ‘Jugoslavijo, Jugoslavijo’?’. Uzeo je gitaru i sa puno strasti otpevao 14 strofa kao ‘Oj nedođijo, oj nedođijo’ – rekao je Gojković.

Povezana vest:  Adelin "21" - album veka u Britaniji

„Plato buks“ je najavio da će u svom klubu „Ilegala“ 20. Oktobra uveče prirediti multimedijalnu promociju Štulićevog kompleta nazvanu „Crveni tepih i ambrozija – A gde je Štulić? U Ilegali!“, u kojoj će učestvovati brojne poznate ličnosti, a direktno će prenositi beogradska televizija Studio B.

-Da li će Džoni doći ili neće ne znamo. U svakom slučaju je u ilegali – rekla je autorka promocije Tanja Malovanov. Promocije će biti održane u „Ilegali“ i uveče 21. i 22. oktobra.

Vođa zagrebačke „Azre“, jedne od najpopularnijih i najuticajnijih novotalasnih grupa u Jugoslaviji, Štulić od početka ratova i raspada države živi povučeno u Holandiji. Poslednje muzičko izdanje bio je „Azrin“ album „Blaze“ (1998), a 2005. godine se oglasio knjigom autobiografske poezije „Smijurija u mjerama“.

Povezana vest:  Bend Coldplay na meti kritika u Indiji zbog spota

-To što Džonija nema, a njegova popularnost raste i pesme postaju klasika, to je čudesno. Sa fenomenom ‘Azre’ i Džonija može da se jedino poredi ‘Ekatarina velika’. Nadam se da će Džoni jednog dana da dođe. Džoni dođi, ovde će ti zaista biti prijatno – poručio je novinar i voditelj Studija B Velja Pavlović.

Autor „Eks Ju rok enciklopedije“ Pera Janjatović ocenio je da su komplet knjiga i dva CD-a „još jedan ozbiljan stup u građenju kulta ličnosti Džonija Štulića“.

Janjatović je rekao da su mu iz kompleta posebno zanimljive knjige „Govorili su o Džoniju“, gde je „skupio sve što je maltene ikad napisano o njemu“, i „Azra“ odnosno sabrane pesme iz razdoblja 1972-2007. godine.

-Sledećih deset godina imamo šta da čitamo! – našalio se Janjatović, dodajući da diskovi donose „potpuno autentične“ snimke Štulićevih koncerata koji imaju „veliku dokumentarističku vrednost“.