Zvonko_Bogdan_vranjeZvonko Bogdan nastavlja tradiciju u Sava centru
Legenda panonske šansone Zvonko Bogdan vraća se 25. novembra u beogradski Sava centar za svoj tradicionalni jesenji koncert, koji će ovaj put biti najbogatiji i najdomaćinskiji do sada zahvaljujući učešću Velikog tamburaškog orkestra Radio-televizije Vojvodine sa čak 21 muzičarem!
U prestižnoj dvorani u Beogradu, koju je bez problema punio prethodnih godina, bard tamburaške pesme Zvonko Bogdan ponovo će napraviti veliku muzičku gozbu specijalno za Beograđane, ovaj put nazvanu „Jesen stiže dunjo moja“, a koncert će imati neophodan ekskluzivet činjenicom da njime promoviše svoj novi CD „Vratiće se rode“!
Među 14 pesama na novom CD-u, poput „Gde ste noći“, „Kad padne prvi sneg“, „Ženi se stari Cigan“, „Kad sam bio mlađan lovac ja“ ili „Evo banke Cigane moj“… Zvonko Bogdan je obradio „Ti se nećeš vratiti“, koju su Momčilo Bajagić i Saša Lošić napisali za popularnu tv seriju „Vratiće se rode“.
Long Play će uskoro saopštiti cenu ulaznica i način prodaje.
Zvonko Bogdan je pevač ali i autor, a neke njegove pesme odavno se smatraju tradicionalima poput „Hej, salaši na severu Bačke“, „Već odavno spremam svog mrkova“, „Govori se da me varaš“, „Fijaker stari“, „Kraj jezera jedna kuća mala“ ili „Neko sasvim treći“.
Prvak tamburaškog evergrina Zvonko Bogdan ponovo nastupa u Sava centru, koji je već rasprodao u maju 2006. u junu 2007. i potom dva puta u novembru 2008. godine. Svaki koncert je završen ovacijama.
-Da mi je neko nekad rekao da ću toliko puta pevati u Sava centru, ja bih mu rekao: ‘Ti si poludio!’ – kaže skromno Bogdan i dodaje da na koncertima samo radi svoj posao, a da je „publika ta koja donosi atmosferu i kaže u kakvoj se situaciji nalazimo“.
Somborac Bogdan došavši 1960-ih godina da studira glumu u Beograd, slučajno je počeo pevačku karijeru pokušavajući da zaradi za školovanje nastupima u hotelu Union. Ovde je nastavio da peva sledeće tri decenije. Bogdan se sa nostalgijom priseća i drugih živopisnih, sada nestalih, boemskih mesta u Beogradu kao što su bile kafane „Tabor“ i „Kikevac“.
Bio je izvesni šnajdera Vojkan Tasić „amblem beogradske boemije“ kome je Bogdanov orkestar često znao da ustupi mesto kako bi gostima otpevao uz gitaru „Ima dana“. „Bez te pesme nije se moglo u kafani tih
godina“, kaže Bogdan.
-Jedno veče vidim da na ulazu u kafanu stoji Duško Radović. Pitam ga gospodine šta Vi tu radite? A on mi kaže ‘Čekam da počneš da pevaš!’ – priseća se Bogdan.
Kasnije je počeo i bogatu diskografsku karijeru pevajući uz tamburaše narodne i starogradske pesme. Sa čuvenim tamburaškim orkestrom Janike Balaša snimio je album „Biseri narodne muzike“ sa pesmom „Hej salaši na severu Bačke“.
-Nisam sklon velikim divanima, sve što hoću da kažem to uradim kroz stih i pesmu. Godinama se bavim sakupljanjem izvornih narodnih i starogradskih pesama i romansi, madarskih i sa celog našeg govornog područja Vojvodine i Panonije – kaže Bogdan.
Pesmu „Već odavno spremam svog mrkova“ koju je napisao 1978. godine posle vesti o smrti oca.
-Sve pjesme koje sam napisao bave se odredenim dogadajima, ljudima i mestima. Kada mi je mati javila jednu od najtužnih vesti u mom životu napisao sam ovu pesmu – kaže Bogdan.
Tokom turobnih devedesetih, Bogdan nije nastupao povukavši se potpuno iz javnosti, na svoj salaš i posvetio se svojoj velikoj ljubavi konjima. Kaže: „Tih godina nisam bio raspoložen da radim“.
Sa dolaskom novog stoleća zanimljiv obrt u Bogdanovoj karijeri desio se 2003. godine sa pesmom „Ko te ima taj te nema“, autora Baneta Krstića, koja iznenađujuće postaje veliki hit, posebno među mlađim generacijama koje do tada možda nisu slušale ili znale za kralja panonske šansone.
-Pesma ‘Ko te ima, taj te nema’ izvanredno se uklopila u tematiku pesama koje izvodim, a uz Krstićevu dozvolu uz male korekcije melodije, imala je prilike da uđe u sve domove, i što je još važnije i u srca i uho mladih ljudi – primećuje Zvonko Bogdan.
Konačna potvrda da je to tako stigla je 2004. godine Bogdanovim više nego uspešnim nastupom na festivalu Exit u Novom Sadu.
Zvonko Bogdan je počasni građanin Subotice, grada u kome živi već tridesetak godina.
Povezana vest:  Beyonce se porodila!