LiverpoolLiverpul konačno prodat novom vlasniku

 

Sapunica o prodaji Liverpula napokon je okončana. Američka kompanija New England Sports Ventures (NESV) postala je u petak novi vlasnik slavnog kluba s Anfielda.

Američka firma, na čelu s Džonom Henrijem, okončala je preuzimanje kluba vredno 300 miliona funti samo nekoliko minuta pre zadnjeg roka koji je postavio Royal Bank of Scotland (RBS), najveći povernik kluba. Novi vlasnik sanirao je sve dugove bivših vlasnika prema RBS-u koje su vukli sada već bivši suvlasnici, Amerikanci Tom Hiks i Džordže Žilet.

Podsetimo u najkraćim crtama na zavrzlamu o kupoprodajnom procesu koja se protezala u nekoliko zadnjih dana, nakon što je Visoki sud u Londonu prvo odbio primedbu Hiksa i Žileta o štetnom procesu prodaje koji vodi aktuelna krizna uprava, koju su sami postavili pod patronatom RBS-a kao najvećeg poverenika kluba. Teksaški je visoki sud zatim prihvatio obrazloženje Hiksa i Žileta blokiravši prodaju, što je u ponovljenom postupku Londonski visoki sud proglasio nevažećim.

Povezana vest:  Van Gal: Everton bio borbeniji i motivisaniji od nas

Prodaja novim vlasnicima je ostvarena nakon gorke i dugotrajne pravne bitke koja se vodila s obe strane Atlantika. Sapunica, ipak, nije gotova. Hiks i Žilet, dva najomraženija imena među velikom većinom navijača Liverpoola, najavili su da će tražiti odštetu zbog “nelegalne prodaje kluba“ u iznosu od 1.6 milijardi američkih dolara!

-Došli smo ovde da pobedimo i učinićemo sve što je potrebno. U ime cele komapnije NESV, želim da izrazim kako smo izuzetno ponosni što smo potvrđeni kao novi vlasnici Liverpula. Naš prvi cilj kao upravnika ovog kluba jest da mu vratimo veličinu po kojoj je poznat na terenu i van terena, i to na duže staze. Mi imamo istoriju pobeđivanja, te želimo da poručimo navijačima Liverpula da taj pristup i mentalitet pobednika želimo da prenedemo i na ovaj veliki klub – rekao je Džon Henri u prvom obraćanju kao novi vlasnik Liverpula.

Povezana vest:  Danijel Mihajlović: Lako sa Adijem

Predsednik Liverpula Martin Brouton dodao je:

-Oduševljeni smo što smo bili u mogućnosti uspešno zaključiti proces prodaje koji je bio temeljan i opsežan. Uprava kluba odlučila je da prihvati ponudu NESV-a, jer je ona na najbolji način zadovoljavala kriterije koje smo postavili pred nove vlasnike. NESV je kupio Liverpul kako bi ga postavio na čvrste i stabilne noge na finansijskom planu. Sklopili smo dobar posao koji s nas napokon skida pritisak s kojim smo se nosili u zadnje vreme, pritisak finansijskih dugovanja. Sklapanje ove saradnje i ovog posla bi svim zaposlenima, članovima uprave i stručnog štaba, igračima i navijačima Liverpula trebao da ulije veliko poverenje za dobru budućnost našeg kluba – kaže Brouton.

Povezana vest:  Gremio i Ronaldinjo se dogovorili o uslovima

Ali, vodeći ljudi kluba će, po svemu sudeći, i dalje voditi pravnu bitku u sagi koja je zasenila čak i izuzetno loš početak sezone na rezultatskom planu peterostrukog šampiona Evrope. Advokati dosadašnjih vlasnika Hiksa i Žileta najavili su da će se “sa svim raspoloživim legalnim sredstvima“ boriti za naknadu štete u iznosu od jedne milijarde funti zbog “nelegalne prodaje i izvanredne prevare“, kako su okarakterisali ceo slučaj.

-Ovakav rasplet ne samo da obezvređuje klub, već će rezultirati i dugoročnom nesigurnošću za sve igrače, navijače i svakoga ko voli ovaj sport – nagovestio je Stiv Stodžhill, teksaški advokat donedavnih vlasnika.

On je u saopšenju naveo kako su Hiks i Žilet bili spremi da podmire nepodmireni dug Royal Bank of Scotland, ali je njihov pokušaj bio odbijen. PR banke nije bio dostupan za komentar.