VLATKO_I_STEFANStefan Milenković i Vlatko Stefanovski sviraju etno

 

Muzički virtuozi, rok gitarista Vlatko Stefanovski i violinista Stefan Milenković, održaće 22. decembra u beogradskom Sava centru koncert čije će težište biti na zvucima Balkana, rekli su danas u gradskoj skupštini ti umetnici.

-Neka repertoar ostane tajna, ali težište smo dogovorili. Sviraćemo Balkan, kao i klasične stvari koje su se inspirisale Balkanom – rekao je Stefanovski, bivši šef rok grupe „Leb i sol“ na konferenciji za novinare.

Stefan Milenković je ukazao da etno motivi povezuju ono što sviraju on i Stefanovski i dodao da su se čak i Betoven i Mocert inspirisali etno zvucima. Producent koncerta, Beogradska kulturna mreža, najavila je u pres materijalu da će Stefanovski i Milenković proći kroz nekoliko žanrova, i da će slavni violinista – nekadašnji jugoslovenski vunderkind – prvi put svirati nešto što nije klasična muzika.

Povezana vest:  Posle osam godina saradnje, Nišville ostao bez podrške NIS-a

Međutim, Milenković je na konferenciji za novinare ukazao da se to već dešavalo nakon što je 1996. godine otišao u Ameriku, i opisao svoj prvi susret sa sviranjem džeza, ali i sa improvizovanjem, kada se na poziv jednog klupskog benda popeo na scenu da sviraju zajedno.

-Ako hoćete da uplašite klasičara, samo mu dajte osam taktova da improvizuje – rekao je Milenković, koji se pridružio Stefanovskom u oceni da mnogi interpretatori klasične muzike „ne mogu da mrdnu iz onog što je napisano“.

-Nemaju ni discipline u ritmu – dodao je Stefanovski. „Gledaju u dirigenta, pa ako se uspava on, uspavaju se i oni“, a Milenković je na to rekao da je „ritam došao pre note“ i da je „metronom najbolji način da se nauči sloboda“.

Povezana vest:  Zakazan i treći koncert Dina Merlina u Beogradu

Oba muzičara su istakla zasićenost vrstom muzike koju najčešće sviraju i ukazala da im je zajednička saradnja način da prošire svoje horizonte drugim žanrovima. Stefanovski je za sebe rekao da je samouki gitarista, koji ceo život mora da uči nove stvari, i da mu je „privilegija da podeli teren sa drugim muzičarem“, koji je znanje stekao školovanjem.

-Kada se Stefan Milenković rodio, ja sam sa grupom ‘Leb i sol’ snimio prvi album. Nadam se da ću moći nešto da mu prenesem od svog iskustva, a i ja od njega imam puno da naučim. Taj koncert 22. decembra biće malo čudo“, kazao je Stefanovski, za kojeg se često navodi da je najbolji rok gitarista sa prostora bivše Jugoslavije.

Povezana vest:  „Drugovanje“ sa grupom Iskon i brojnim gostima na novom izdanju tradicionalne muzike

Portparol koncerta Ivan Ivačković je ocenio da je saradnja „Stefana i Stefanovskog“ događaj od prvorazrednog značaja, i da je dvojicu muzičara jutros primio gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Upitan da li će koncert biti sniman za DVD, Stefanovski je rekao da to „nije isključeno, ali nije ni obavezno“.

-Ne planiramo. Vežbamo. Danas više nema tajni – sve se snima, pa me crveno dugme ne opterećuje. Nekada smo se plašili ulaska u studio i tog dugmeta REC, ali najveće sviračke magije nikada nisu snimljene. Ako ne znamo da nas snimaju, sviraćemo bolje“, dodao je Stefanovski.

Ulaznice za koncert „Magija žice“ u Sava centru prodaju se po cenama od 1.650, 2.150, 2.450 i 2.850 dinara.