Finski metalci Stratovarijus 23. januara u Beogradu 

stratovariusMetal grupa Stratovarijus (Stratovarius), jedna od najpopularnijih te vrste u Finskoj, sviraće 23. januara u Studentskom kulturnom centru Beograda, potvrđeno je na sajtu te institucije. 
Dolazak „Stratovarijusa“ ranije je najavila promoterska kuća „Tera nostra promoušns“ (Terra Nostra Promotions), specijalizovana za dovođenje stranih metal bendova u Srbiju. 
„Stratovarijus“ je na sajtu SKC-a opisan kao „najveći metal bend iz Finske, koji je svojim najboljim albumima otvorio vrata melodičnom ‘pauer’ metalu, i koji se spominje uz velikane tog žanra kao što su ‘Helovin’ (Halloween), ‘Blajnd gardijan’ (Blind Guardian), ‘Gama rej’ (Gamma Ray) i ‘Raning vajld’ (Running Wild).“ 
Grupa će promovisati novi album „Polaris“ (2009), prvi otkad ju je napustio njen glavni tekstopisac i gitarista Timo Tolki. 
„Stratovarijus“ je osnovan 1984. godine u Helsinkiju pod prvobitnim nazivom „Black Water“, a sadašnje ime je dobio godinu dana kasnije – ukrštanjem slavnih marki električne gitare i violine, „stratokastera“ odnosno „stradivarijusa“. 
Iste, 1985. godine, grupi se pridružio Timo Tolki u ulozi gitariste, pevača i autora najvećeg broja pesama, a ona je prvi album „Fright Night“ objavila četiri godine kasnije. 
Prvi veliki uspeh došao je sa četvrtim albumom „Fourth Dimension“ (1995), a prethodila mu je Tokijeva odluka da ulogu pevača prepusti novom članu, Timu Kotipeltu. 
Sa šestim, još uspešnijim albumom „Episode“ (1996) ustanovljena je stabilna postava benda, koja je objavila niz popularnih albuma, uključujući dvostruki „Elements“ (2003) – krunu grupe „Stratovarijus“. 
Bend se ubrzo potom raspao, da bi se 2005. godine okupio bez jednog starog člana i objavio album „Startovarius“. 
Timo Toki je pre dve godine objavio da napušta grupu a ona je sa novim gitaristom Matijasom Kupijanenom snimila album „Polaris“. 

Povezana vest:  Pekinška patka odgovorila bivšem gitaristi