Josipa Lisac i Edin KaramazovJosipa Lisac za ljubitelje sevdaha

 

Po prvi put u Beogradu održaće se veliki koncert istaknutih interpretatora sevdalinki u četvrtak 18. novembra u velikoj dvorani Sava centra sa početkom od 20 časova. Uz Zehru Deović, neke od najlepših sevdalinki izvešće Muhamed Mujkanović, Alma Subašic, Amira Medunjanin,  Nedžad Imamović, Nedeljko Bilkić, Merima Njegomir, Avdo Lemeš, Enes Begović i Vesna Hadžić. Specijalni gosti na koncertu biće zagrebačka diva Josipa Lisac i virtuozni lautista Edin Karamazov. Ulaznice po cenama od 1600, 1800 i 2100 dinara prodaju se na blagajni Sava centra i radnji Jugotona u Nušićevoj ulici.

Pred koncert pod nazivom “Veče sevdalinki u Sava centru”, pitali smo Josipu Lisac šta može beogradska publika da očekuje 18. novembra, budući da će je mnogi među nama po prvi put slušati kako peva i tu vrstu muzike: “Edin Karamazov i ja smo pozvani da dođemo i predstavimo sevdalinke na malo drugačiji način i umetnički će to biti jako lepo izvedeno. Biće to  veliko iznenađenje za publiku koja voli sevdalinke“. Josipa Lisac je i u Zagrebu nastupala u okviru ovog koncerta u dvorani „Vatroslav Lisinski“, ali njen kontakt sa izvornom bosanskom pesmom ima i svoj istorijat u njenoj bogatoj karijeri kroz uticaj njenog pokojnog supruga: „Sevdalinke sam počela da pevam zahvaljujući Karlu. Pesma “Omer beže” je izdata na singl ploči 1974. godine za Jugoton. Da nije bilo njega, ja tu sevdalinku verovatno nikad ne bih otpevala“. Na tom singl izdanju nalazila se i pesma „Niz polje babo idu sejmeni“ koju je Josipa izvela u vrlo karakterističnoj pratnji virtuoznog Edina Karamazova izazvavši oduševljenje ljubitelja sevdalinki, ali i brojnih fanova njene muzike.

Povezana vest:  Novi duet Lene Kovačević i koncert 31. januara u Beogradu

U četvrtak 18. novembra i jedanaestočlani orkestar Dinka Mujanovića pratiće umetnike dok izvode neke od večnih pesama kao što su „Moj dilbere“, „Mila majko, šalji me na vodu“ ili „Žute dunje“. Svoj raskošni talenat pokazaće i šesnaestogodišnji „slavuj“ Alma Subašić za koju su mnoge kolege i ljubitelji sevdalinke više puta isticali da se takav dar za pevanje sevdaha pojavi jednom u sto godina. Mladost, ali i veliko iskustvo na sceni doneće i njena internacionalno proslavljena koleginica Amira Medunjanin koju su strani mediji prozvali ovdašnjom Bili Holidej, a njen debi album „Rosa“ pronašao je put do svetskog tržišta koje sve više pažnje obraća na bogatu kulturu balkanskih prostora, što potvrđuje i Amirin aktuelni album „Zumra“ koji svetu predstavlja pesme iz Bosne, Srbije i Makedonije.

Povezana vest:  Promocija novog spota Zdravka Čolića, po scenariju Duška Kovačevića

Posebna pažnja publike biće usmerena na prvu damu sevdaha Zehru Deović koja svoje umeće dokazuje već više od pola veka dok je danas svetska muzička javnost poredi i sa Amalijom Rodrigeš ili Ćezarijom Evorom. O istinskoj ambasadorki ovdašnje narodne umetnosti Merimi Njegomir gotovo da je sve poznato i odavno potvrđeno kod publike koja će u Sava centru još jednom posvedočiti zašto je do danas osvojila najviše nagrada na domaćim festivalima.

Povezana vest:  Željko Joksimović oduševio London

„Sevdalinka je čista lirska poezija, ali i nešto više. Ona je najidealniji spoj riječi i tona, pjesničkog i muzičkog sadržaja. Sevdalinka postoji kao melodija odnosno kao auditivni fenomen tek kad je zapjeva pravi pjevač. Dakle, ne slova ni zvuk ni note, nego interpretacija – sevdalijski način pjevanja“ svojevremeno je pisao o sevdahu čuveni banjalučki kompozitor Vlado Milošević. Sevdalinke su pisali i čuveni pesnici kao što su Jova Jovanović Zmaj, Laza Kostić, Jovan Dučić, Branko Radičević, a među njima posebno se ističe Aleksa Šantić sa večnom pesmom „Emina“.

Izvođači koji su uspešno popularizovali sevdah bili su i Toše Proeski, Jаdrаnkа Stojаković ili Zdrаvko Čolić, а sevdalinke su korišćene i za  neke pesme Branimira Džonijа Štulićа, koji je bend Azrа nazvao po stihu iz čuvene sevdаlinke „Kraj tanana šadrvana“.