slashDodeljene nagrade Klasik rok magazina

 

Grupe „AC/DC“, „Roling Stons“ (Rolling Stones), „Džorni“ (Journey) i „Raš“ (Rush) kao i muzičari Sleš (Slash) i Džon Pol Džouns (John Paul Jones) dobitnici su nagrada koje dodeljuje magazin Klasik rok (Classic Rock).

Na svečanosti održanoj u sredu uveče u Londonu čiji je domaćin bio Alis Kuper (Alice Cooper), članovi kanadske grupe „Raš“, osnovane 1968, proglašeni su za žive legende a sastav „AC/DC“ izabran je za grupu godine.

Povezana vest:  Bijonse objavila novu pesmu posle dve godine

„Roling Stonsima“ je pripala nagrada za najbolje reizdanje – njihov album „Exile On Main St“ koji je ponovo objavljen u maju, dospeo je na prvo mesto najprodavanijih albuma u Velikoj Britaniji, 38 godina posle originalnog izdanja. Nagrada za album godine pripala je Slešu, dok je za događaj godine proglašen uspeh pesme „Don’t Stop Believin'“ koju je sastav „Džorni“ (Journey) snimio 1981. Ta pesma je ponovo dospela na vrh britanske liste singlova zahvaljujući nekoliko obrada raznih izvođača.

Povezana vest:  Rusko Richie predstavlja novi singl

Za najbolji novi sastav proglašena je grup „Junion“ (Union) dok je za film godine izabran rok dokumentarac „Oil City Confidential“ posvećen bendu „Dr Filgud“ (Feelgood).

Džon Pol Džouns iz grupe „Led Cepelin“ (Zeppelin) je dobio nagradu za izuzetan doprinos rok muzici, dok je Gizeru Batleru (Geezer Butler), basisti „Blek Sabata“ (Black Sabbath), pripala nagrada Metal guru.

Za najveće inovatore proglašeni su članovi grupe „Kiling Džouk“ (Killong Joke), za njihovu jedinstvenu 30-godišnju evoluciju u koju su uključili elektronsku muziku, sintisajzere i alternativni rok.

Povezana vest:  Timberlejk i Maklmor vode u nominacijama za MTV nagrade

Roju Vudu (Roy Wodd), pokretaču rok grupa „Muv“ (Move), „ELO“ I Vizard (Wizzard), pripala je nagrada za najboljeg tekstopisca, dok je sastav „Čip Trik“ (Cheap Trick) nagrađen za najbolji klasični rok album.

Pevač Roni Džejms Dio (Ronnie James), koji je umro ove godine, postuhmno je dobio nagradu kao najveća muzička inspiracija.