Pobeda Izraela na takmičenju za Pesmu Evrovizije 2018. godine je ugrožena nakon što je jedna od najvećih svetskih muzičkih kompanija zapretila da će tužiti kompozitore izraelske pesme zbog navodne povrede autorskih prava.

Kompanija Juniverzal mjuzik stjudioz (Universal Music Studios) iz SAD je poslala pismo pred tužbu Doronu Medalieu i Stavu Begeru koji su zajedno komponovali pobedničku pesmu Nete Barzilai „Toy“, tvrdeći da je ona kopija hita „Seven Nation Army“ grupe „Vajt strajps“ (White Stripe) iz 2003. godine, javljaju izraelski mediji.

Povezana vest:  TERRANEO NOMINOVAN ZA EUROPEAN FESTIVAL AWARDS 2013, NAGRADU ZA NAJBOLJI EVROPSKI FESTIVAL

Ako se tvrdnja dokaže u sudu, mogla bi diskvalifikovati Izrael sa takmičenja i lišiti ga pobede, kao i prava da bude domaćin Pesme Evrovizije 2019. godine, javila je izraelska televizija Hadašot njuz.

Prema pravilima Evrovizije, takmičarske pesme moraju biti original.

Mnogi su primetili da obe pesme imaju sličnosti, ali advokati američke muzičke kompanije tvrde da sličnosti u ritmu i harmoniji predstavljaju povredu autorskih prava.

Novinar Hareca Ben Šalev pisao je u martu da „Toy“ podseća na pesmu „Seven Nation Army), izrazivši nadu da ja autor Džek Vajt neće čuti pre takmičenja jer bi mogao da podnese tužbu.

Povezana vest:  Objavljen debi album benda Sindrom ,,Navodna ljubav''!

Kompozitor Medalie koji je potvrdio vesti o mogućoj tužbi, putuje danas u SAD da pokuša da reši veliku krizu, kako je rečeno.

Zvaničnici američke kompanije su navodno vrlo odlučni, navodi Hadašot njuz, pozivajući se na izvore bliske slučaju.

Oni kažu da čak i ako se postigne dogovor, Evropska radiodifuzna unija (European Broadcasting Union) može da kaže da pesma nije original i da zato nije ni kvalifikovana za takmičenje.
Kompozitori izraelske pesme su rekli da ih je pismo iznenadilo ali da veruju da će se postići dogovor.

Povezana vest:  Kolja i Grobovlasnici donose “Sreću i druge brige” i najavljuju koncert u mts Dvorani i Fabrici

Ovo je najnovija prepreka koja je iskrsla i koja bi mogla da onemogući da Izrael sledeće godine bude domaćin takmičenja posle poziva na bojkot ako bi se ono održalo u Jerusalimu.

PHOTO: Thomas Hanses