Bivši pevač Strenglersa Hju Kornvel svira u Zagrebu

hugh-cornwellHju Kornvel (Hugh Cornwell), nekadašnji pevač grupe „Strenglers“ (Stranglers) koji od 1990. godine nastupa solistički, održaće 13. marta koncert u klubu „Tvornica“ u Zagrebu. 
Na turneji koja je produžena prošlog decembra na zahtev publike, Kornvel svira ceo novi album „Hooverdam“ (2009) i sve pesme sa „Rattus Norvegicus“ – slavnog debi albuma „Strenglersa“ iz 1977. godine. 
Veoma hvaljeni „Hooverdam“ može se besplatno skinuti sa Kornvelove zvanične veb prezentacije koja nosi ime upravo po ovom albumu – www.hooverdamdownload.com. 
U video izjavi na sajtu, Kornvel je rekao da je veoma zadovoljan zbog toga što na turneji svira ceo „Rattus Norvegicus“, po redosledu pesama na albumu, a to mu se, kako je dodao, dešava prvi put. 
Kornvel tako peva i pesme „Ugly“ i „London Lady“ koje nikada nije izvodio uživo, ni sa „Strenglersima“, ni solistički. 
Na „Rattus Norvegicus“ je veliki hit singl „Peaches“ i druge popularne kompozicije „Strenglersa“ kao ssto su „(Get A) Grip (On Yourself)“, „Hanging Around“ i „Down In The Sewer“. Album je u vreme izdavanja bio bestseler na britanskoj pank i nju vejv sceni. 
Kornvel je sa „Strenglersima“ stekao veliki ugled kao kompozitor, pevač i gitarista. Njegov glas je u hitovima „Golden Brown“ (1981), „Always The Sun“ (1986), „Peaches“, „No More Heroes“ (1977), „Strange Little Girl“ (1982), „Nice ‘n’ Sleazy“ (1978), „Skin Deep“ (1984), „Walk On By“ (1978), „Duchess“ (1979) i „Midnight Summer Dream“ (1982). 
Za pesmu „Golden Brown“, grupi je pripala muzička nagrada Ivor Novello. 
Kornvel je sa „Strenglersima“ nekoliko puta svirao u Jugoslaviji, što takođe pominje u video izjavi na svom sajtu. 
„Strenglersi“ su u Jugoslaviji poslednji put nastupili u beogradskoj Hali Pionir 1990. godine, neposredno pre no što je Kornvel odlučio da napusti tu grupu s kojom je snimio deset albuma. 
Kornvel je objavio osam solo albuma, ali ni on, ni „Strenglersi“ nisu više dosegli komercijalni uspeh iz vremena kada su bili zajedno. 

Povezana vest:  Kladi se na MAC dodelu priznanja