sladjanamilosevicUdruženje rok muzičara proslavilo prvi rođendan

 

Udruženje rok muzičara Srbije (Urmus) proslavilo je večeras prvu godinu postojanja žurkom u Beogradu koja je protekla uz svirku i poziv kantautorke Slađane Milošević kolegama da se „probude“ i ujedine u zaštitu svojih ugroženih prava. Na svečanosti pred nekoliko desetaka muzičara u prostorijama Urmusa, Miloševićeva je istakavši „koliko je teško napraviti bilo šta u Srbiji“, čestitala na stvaranju te neprofitne organizacije i izrazilanadu da bi ona mogla postati „stub“ oko kojeg bi se okupili srpski rok muzičari u zaštiti svojih prava.

Povezana vest:  Britney Spears nezadovoljna svojim izgledom

Prema njenim rečima, u regionu jedino Srbija nema svoju muzičku uniju koja bi se bavila zaštitom prava rok muzičara, jer to nisu želeli političari.

-Unija može da zaštiti muzičare da ne budu izrabljivani kao robovi. U Sjedinjenim Državama muzičar ne može da svira više od šest sati, na 45 minuta ima pravo na pauzu, a ovde su jadni, da zarade nešto malo para, pristali bi na sve. Nadam se da je ovo (‘Urmus’) glas koji se probudio – rekla je Miloševićeva.

Povezana vest:  Kraljica naslovnih strana: Selena Gomez će ulepšati septembarski Teen Vogue

Pevačica hitova „Miki, Miki“, „Amsterdam“ i „Recept za ljubav“ je istakla da je u Srbiji potrebno izvršiti „depolitizaciju muzike“, jer zahvaljujući tome što u „državi vlada partokratija, samo određeni muzičari mogu da sviraju i snimaju albume“.

Prema njenim rečima, umesto što o angažovanju bendova „određuje jedan čovek, to mora da određuje tržište“. Požalivši se i da u Srbiji mediji zanemaruju rok muziku, Miloševićeva je navela da se sa vlasnikom televizije Pink Željkom Mitrovićem mnogo puta dogovarala o pravljenju programa koji bi predstavio domaću rok scenu, ali da je on u međuvremenu „opet zanemeo“.

Povezana vest:  Novi singl Ateist repa

Predsednik Urmusa Predrag Cvetković istakao je da je u prvih godinu dana njegova organizacija gradila svoje temelje i da će ubuduće krenuti da se bori za mlade članove i bendove, a da planiraju iduće godine da organizuju rok festival u Beogradu.

Frontmen „Vatrenog poljupca“ Milić Vukašinović založio se da rok muzičari organizovano izađu na izbore kako bi kad pređu census mogli da „ucenjuju vladu sa (svoja) dva glasa“.