YU_GrupaJu grupa proslavlja 40 godina

 

Beogradska „Ju grupa“ (Yu grupa) obeležiće 29. novembra 40. godina od osnivanja, kao najdugovečniji rok sastav koji još uvek aktivno radi na prostoru bivše Jugoslavije.

-Planirali smo proslavu, imali više ideja, ali nijedna nije u potpunosti odgovarala, tako da će 29. novembar proći proslavljen u krugu grupe. Ostavili smo za sledeću godinu promotivno-koncertne aktivnosti povodom tih 40 godina“, rekao je basista Žika Jelić.

Prema njegovim rečima, postoji mogućnost da se snimak njihovog nastupa na „Bir festu“ u Beogradu iskoristi za DVD izdanje, u planu je i novi album, prvi od „Dugo znamo se“ iz 2005. godine, kao i slavljenički koncert u, kako je rekao, „nekom većem prostoru“.

Bivši članovi „Džentlmena“, Žika Jelić, njegov brat gitarista i pevač Dragi Jelić i bubnjar Velibor Bogdanović, uz dodatak klavijaturiste Miodraga Okrugića, osnovali su 1970. novi sastav, koji je te godine, 29. novembra, na Dan Republike, najveći praznik bivše Jugoslavije, nastupio u zemunskoj diskoteci „Sinagoga“.

Povezana vest:  Maja Cvetković (E-Play), Aca Seltik i Ana Stanić pozivaju vas na koncert grupe Garbage! (VIDEO)

-Disk džokej Zoran Modli je posetiocima predložio da daju naziv. Miroslav Stanivuk je zvanični kum ‘Ju grupe’. Na ulaznici je napisao da ne bude dugačko Jugoslavija, neka bude kratko ‘Yu’. To je znak poznat u celoj Evropi i svetu. To nam se mnogo dopalo – prisetio se Jelić.

Prvi singl „Ju grupe“ bila je etno obojena „Nona“ (1971), a pošto je Okrugića zamenio gitarista Miodrag Bata Kostić, uz njegovu pomoć bend nastavlja da koristi elemente narodne muzike u singlovima „Kosovski božuri“ (1972) i „Sama“ (1974).

-Slušajući svakojaku muziku u mladosti, narodna muzika je bilo puno zastupljena. Verovatno je to negde u nama lagano usađeno. Na nekim probama smo iz zafrkancije sviruckali neke narodne motive i na predlog ‘ajd da probamo ovo’, tako su nastale te pesme – kaže Jelić.

Bez Kostića i Bogdanovića, uz novog bubnjara Rašu Đelmaša, Jelići snimaju kultni prvi album „Ju grupa“ (1973) za zagrebački „Jugoton“, na kome su se našli klasici benda „Noć je moja“, „Cudna šuma“ i „Crni leptir“.

Povezana vest:  NOVA MUZIČKA ATRAKCIJA IZ SARAJEVA – BEZBELI APSTRAKLIJE PREDSTAVLJAJU NOVI SPOT ZA PESMU "POD PROZOROM"

-Grupa ne računa ni na jednu ili računa uvek na pogrešnu pesmu da će da bude hit. Za ‘Crnog leptira’ mislio sam da je neka tamo pesma. ‘Čudna šuma’ mi je bila tipično dečija pesma, ali eto ostade da živi do danas. Super je osećanje da je to ostalo da živi toliko dugo godina – kaže Jelić.

Uz česte promene postave i stalno prisutnu braću Jelić, „Ju grupa“ je nastavila da snima albume i svira do 1981. godine, kada im je u požaru kombija izgorela oprema, a Žika Jelić zaradio povrede koje su ih prisilile na višegodišnju pauzu u radu.

„Yu grupa“ se vratila na velika vrata koncertom „Legende Ju roka“ koji je 1987. godine u Zagrebu okupio najznačajnije domaće rok izvođače iz šezdesetih i sedamdesetih, a beogradski bend je potom potpuno revitalizovao karijeru velikim hitovima „Od zlata jabuka“ i „Mornar“.

Povezana vest:  Dnevne žurke prvi put na festivalu ljubavi, najpoznatiji srpski di-džejevi na H20 Stageu

-Uz Batinu pesmu ‘Od zlata jabuka’ znali smo da nema šta da reskiramo, niti da razmisljamo da li će biti sve kako treba, iako su nam mnogi prognozirali težak i neuspešan povratak. Čak i naši poznanici, ali odlično je prošlo – ocenio je Jelić.

Od albuma „Rim 1994“, dvojici rok veterana se pridružuje njihov bratanac Petar Jelić kao gitarista, a Žika Jelić kaže da će „Ju grupa“ nastaviti da svira „do poslednjeg daha“.

-‘Ju grupa’ je nastala 100 posto iz ljubavi prema muzici. To je uslovilo da trajemo. Okej je kad se baviš rokenrolom, a mama i tata te podupiru u materijalnom smislu, ali treba živeti od te muzike kao mi. To je hazardersko upuštanje u dalje tokove života. To nije nimalo jednostavno – zaključio je Jelić.