Sastav Mostar Sevdah Reunion već punih 20 godina širom sveta izvodi sevdah i sevdalinke, a u Beogradu će održati svoj koncert na Dorćol Platzu 15. marta. Iza njih je deset studijskih albuma, tri dokumentarna filma o njima, na stotine održanih koncerata na gotovo svim kontinentima i čitav niz nagrada i priznanja za muziku koju izvode. Ubrzo nakon što su osnovali Mostar Sevdah reunion njihova muzika je dospela do Petera Gabriela i Briana Enoa. Za Beograd spremaju tri nove pesme koje će izvesti po prvi put.

Na pitanje šta beogradska publika može da očekuje ovaj put, osnivač benda Dragi Šestić je izjavio:

 

„Jedva čekamo beogradski koncert da zajedno sa Sretom i Antonijom po prvi put zasviramo na Dorćol platzu. Antonija u bend unosi jednu pozitivnu energiju koja će se sigurno primetiti i na koncertu na Dorćol Platzu. Ona nije gostovala na Sretinom albumu, ali smo je već predstavili beogradskoj publici na Kolarcu i videospotom Srdo moja. Sviraćemo tri nove ljubavne pesme. Ljubav je univerzalna za svako doba. Danas se živi brže, voli kraće, želi više. U svakom slučaju oni koji dodju na naš koncert došli su da osete „sevdah“  – dakle svidja im se.“

Povezana vest:  Od ciganskih ritmova do “špageti Balkana”: 120% tradicionalne svetske muzike na Szigetu

Ovaj bend kroz karijeru je, kako sami kažu, pratilo dosta srećnih okolnosti. Jednom prilikom je njihova muzika dospela i do Briana Eno-a i Petera Gabriela.

„S obzirom na činjenicu da su se u Upravnom odboru Muzičkog centra Pavarotti u Mostaru i kao najbliži savetnici pojavili Brian Eno i njegova supruga Anthea Taylor, snimci su došli i do njih. Par dana nakon završetaka prvih demo snimaka, gospođa Taylor je došla na sastanak Upravnog odbora gde su joj puštene naše pesme. Oduševila se njima i rekla da ih što pre mora čuti i Brian Eno. Par nedelja nakog toga gospodin Eno je stigao u Mostar, takođe na sastanak Upravnog odbora, i imao sam čast da više od sat vremena razgovaram sa njim o našem projektu gde mi je rekao da mi to dobro radimo i da smo na dobrom putu da ostvarimo originalan zvuk. Snimci su stigli i do Peter Gabriela sa kojim smo se slučajno sreli u Londonu 2005. godine na festivalu Womad kada je pohvalio naš nastup koji je odgledao u celosti. Jedno je sigurno, a to je da su nam ti kratki susreti sa takvim veličinama mnogo značili.“ izjavio je Šestić.

Povezana vest:  PepsiCo i Pretty Loud bend udruženi u misiji prihvatanja različitosti

Ulaznice za ovaj događaj mogu se naći u ograničenom broju po pretporodajnoj ceni od 1.100 dinara na prodajnim mestima GIGS TIXa, kao i na blagajni Dorćol Platza. Koncert je najavljen za 21h.