Svetski poznati hip-hop bend i višestruki dobitnik Gremi nagrada, Arrested Development, posle jedanaest godina, ponovo nastupa u Beogradu, ovom prilikom na Letnjoj sceni Bitefartcafe kluba na Kalemegdanu. Revolucionari svetske hip-hop scene predstaviće se beogradskoj publici, 1. septembra 2022. godine u okviru koncertnog serijala Musicology Sessions.

Musicology Sessions i ove godine dovodi svetski poznate umetnike. Nakon rasprodatih koncerata belgijskog sastava, Hooverphonic, gostovanja italijanske pop legende, Maria Biondija i svetski poznatog kolektiva, Snarky Puppy, letnju sezonu zatvoriće legende hip hop-a, Arrested Development, 1. septembra, na Kalemegdanu.

Produkcija inventivnih koncerata i zimska sezona kreće već krajem septembra, tačnije 29. i 30., koncertima KOVACS, MOONCHILD I ODDISEE.

  • Pozitivno orijentisan hip-hop bend, eklektičnog i živopisnog zvuka ritmova i stilova suprotstavlja se očekivanjima kulture hip-hopa. Ohrabrujući lirizam koji govori o samorefleksiji i podstiče na promene, glavna je odlika njihovih pesama. Afrički ritmovi, bluz, fank, soul, rap i hip-hop samo su neki od stilova kojima je bend inspirisan u stvaranju svoje muzike. Ranih devedesetih godina, producent i frontmen grupe, Spič, zajedno sa Hedlajnerom, poznatim DJ-em, osnovali su grupu kao afirmativnu, afrocentričnu alternativu američkom “gangsta rap”-u. Arrested  Development predstavlja revolucionare hip-hop kulture koji su uticali na pogled i pristup mnogih  poznatih bendova, kao što su, ,,Black Eyed Peas”, ,,Fugees”, i ,,Outkast”.
  • Album, “3 years, 5 Months and 2 Days in the Life of…”, izdat 1992. godine, doneo im je dve Gremi nagrade za najboljeg novog izvođača i najbolji rep singl ,,Tennessee“. Dobitnici su i priznanja poznatih medijskih kuća MTV i Magazin Rollin Stone, kao i nagrada Soul Train i NCAAP imidž.
  • Najnovije izdanje, ,,For the Fkn Love”, objavili su 2021. godine, za prestižnu izdavačku kuću Vagabond Productions and Configa. Muzikom asociraju na jednostavnije doba hip hopa, govoreći o savremenim temama, promovišu poštovanje među umetnicima i podsećaju nas na potrebu da se posvetimo svetu sa više razumevanja i ljubaznosti.
  • Višestuko nagrađivani i obožavani hip-hop bend predstaviće svoju muziku beogradskoj publici, 1. septembra 2022. na Letnjoj sceni Bitefartcafe-a, na Kalemegradu. Ulaznice preko tickets.rs, online i na prodajnim mestima.
Povezana vest:  Fascinantne brojke o novoj turneji One Directiona

ARRESTED DEVELOPMENT – VIBE (ft. Big Daddy Kane, Cleveland P Jones & Tasha LaRae) Prod. by: Configa

Povodom koncerta koji će se održati 1. septembra u okviru koncertnog serijala ,,Musicology Sessions” razgovarali smo sa jednim od osnivača benda, Speechom:

Imali ste priliku da nastupate u našem gradu pre 11 godina. Sa kakvim utiscima odlazite iz Beograda? Kako biste opisali našu publiku?

Povezana vest:  Večeras koncert primadone Jadranke Jovanović u SC

Beograd je divan grad. Ljudi su strastveni i vole hip hop! Jedva čekamo da ponovo nastupamo pred beogradskom publikom!

Iako ste veoma politički angažovani, same pesme nemaju pesimističku notu. Šta se krije iza procesa pisanja takvih tekstova?

Po prirodi sam previše sam depresivan pa bi bilo previše da mi i pesme budu takve. Ja se bavim pitanjima sa kojima se svi suočavamo, želim da naša muzika i tekstovi podstaknu promene koje će nas učiniti boljim ljudima. Želim svetu da ponudim nadu!

Na Zapadnom Balkanu period 90-ih godina bio je veoma politički turbulentan i tada je krenula da se razvija naša hip-hop scena. Šta je bila vaša pokretačka iskra koja vas je privukla ovoj vrsti muzike?

Povezana vest:  Smak ponovo svira

Slično vašem iskustvu. Za crnce u Sjedinjenim Državama je UVEK politički turbulentno. Postoji stalni bes i frustracija koji prate naše živote. To je ono što me je pokrenulo da se bavim  hip-hop muzikom.

Šta je na Vašoj dnevnoj plejlisti?

Moja plejlista se stalno menja. Ali u poslednje vreme Drake, džez muzika i ambijentalna muzika za spavanje.

Dvostruki ste dobitnik Gremi nagrade. Šta znače ova dostignuća za vas?

To znači da je Arrested Development privukao pažnju sveta. Čast mi je.

S obzirom na vaše godine iskustva, šta biste savetovali mladim generacijama?

Budi ono što jesi. Govori svoju istinu. Svet čeka da čuje šta VI imate da kažete.

Šta možemo očekivati od vašeg koncerta 1. septembra?

Naši koncerti su zaista spektakl. Visoka energija, rime, afrički ples, pevanje i bend uživo! Čekamo vas na Letnjoj sceni BitefArtCafe-a!