U susret 72. Kanskom festivalu, jednom od najvećih filmskih festivala gde autorski filmovi započinju svoj život, MCF MegaCom Film i Festival autorskog filma organizuju mesec autorskog filma.
Mesec maj obeležiće najgledaniji filmovi sa 24. Festivala autorskog filma, „Suton“ reditelja Lasla Nemeša, „Devojka“ reditelja Lukasa Dhonta i film „Granica“ Alija Abasija, koji će se naći na bioskopskim repertoarima širom Srbije.

Film „Suton“ mađarskog reditelja Lasla Nemeša, poznatog po filmu „Šaulov sin“ dobitnika nagrade Oskar za najbolji film van engleskog govornog područja, publika će imati prilike da pogleda u bioskopima od 2. maja. Priča prati mladu devojku koja želi da radi u legendarnoj prodavnici šešira – prodavnici koja je nekada bila u vlasništvu njenih roditelja. Kada novi vlasnik odbije da je zaposli, ona započinje potragu za svojom izgubljenom prošlošću. Film je prepoznat od strane žirija FIPRESCI nagrade na festivalu u Veneciji, a o uspehu ovog filma govore i podaci da je film prikazan na preko 20 festivala širom sveta.

Povezana vest:  AC/DC protiv onlajn preuzimanja muzike

Nakon dobitnika Oskara, publika će od 16. maja imati prilike da pogleda rad debitanta Lukasa Dhonta čiji je film osvojio čak četiri nagrade na Kanskom festivalu 2018. godine, a zatim i bio jedan od najgledanijih na Festivalu autorskog filma. Film „Devojka“ je prikazan na preko 30 festivala i osvojio je preko 20 nagrada, a najveći uspeh ostvario je glumac Viktor Poster čija neverovatna interpretacija petnaestogodišnje Lare, odlučne devojke koja predano radi na tome da postane profesionalna balerina, dovoljan je razlog da se ne propusti ovaj film. Lara, uz podršku svoga oca, u novoj školi se u potpunosti posvećuje svom cilju. Međutim, njene tinejdžerske frustracije i nestrpljenje počinju rasti nakon što shvati da se njeno telo odupire strogoj disciplini zato što je rođena kao dečak.

Povezana vest:  Raspad benda JLS: Ostaćemo prijatelji

Poslednji dani maja rezervisani su za film koji se svojom estetikom i pričom izjednačava sa bajkom. Film „Granica“ reditelja Alija Abasija, domaća publika ponovo ima priliku da pogleda na velikom platnu i to od 30. maja. Ovaj žanrovski film govori o službenici na carini, Tini, koja ima neverovatan osećaj da prepozna krijumčarenje. Ali, kada jednoga dana sa trajekta siđe čovek sumnjivog izgleda i ne uspe da dozna šta krije, ona postaje opsednuta njime i njegovom uznemirujućom aurom. Započinje istragu koja će otkriti mnogo više nego što je očekivala: uskoro će morati da se suoči sa zastrašujućim istinama o sebi i čovečanstvu.

Povezana vest:  VIP ulaznice za koncert Ejmi Vajnhaus i Mobija 9.000 dinara

Tradicionalno, u novembru ove godine održaće se jubilarno 25. izdanje Festivala autorskog filma, na kome će, kao i svake godine biti prikazna ostvarenja sa različitih podneblja i kultura, izuzetne umetničke vrednosti i autorskog izraza.