Završen je treći po redu Sea Star u Umagu, koji je od četvrtka do danas okupio 40.000 ljudi i po opštem mišljenju bio dosad najbolje izdanje Exitovog istarskog festivala! Iako je maj u celom regionu obeležilo izuzetno kišovito vreme, Sea Star je kao pravi pokretač letnje sezone sa lakoćom razvejao oblake i doneo pravo letnje sunce u lagunu Stella Maris u kojoj su nastupale svetske vedete kao što su Wu-Tang Clan, Nina Kraviz, Sven Vath, IAMDDB, Mahmut Orhan, Ilario Alicantea i Enrico Sangiuliani, ali i regionalne zvezde Bajaga i Instruktori, Hladno Pivo, Vojko V, Fox, Marko Nastić, Petar Dundov i mnogi drugi. Neprevaziđeni rap bogovi Wu-Tang Clan u samoj završnici održali su istorijski koncert na Sea Star festivalu, a neponovljiva njujorška ekipa dovela je duh Stejten Ajlenda u kristalno plavu lagunu Stella Maris. Publika je odreagovala repujući u glas njihove najveće hitove „C.R.E.A.M“, „Triumph“, „Gravel Pit“ i brojne druge, a emotivni vrhunac koncerta bio je poziv ovog uticajnog sastava na mir, čime je simbolično zaokružena poruka ljubavi i tolerancije koju su na počektu večeri na tribini #ShareLove zajedno uputili Bajaga, frontmen Hladnog Piva Mile Kekin, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese i Dušan Kovačević, osnivač EXIT i Sea Star festivala.


Mnogima je bilo neverovatno da uživo gledaju najveću hip-hop grupu svih vremena na Jadranu, jer je to bio njihov jedini nastup u jugoistočnoj Evropi i jedan od svega 12 ukupno na kontinentu, a oni sami nakon koncerta su izjavili da im je ovo bio najbolji na celoj turneji! Jednako nesvakidašnji prizori mogli su se videti i noć ranije kada su lideri svetske elektronske scene Sven Vath i Nina Kraviz maestralno vodili publiku sve do jutarnjeg sunca. Nemački techno otac „Papa Sven“ kako ga zovu milioni fanova širom planete, podigao je energiju na festivalu do najviše tačke sa lakoćom pravog majstora koji ove godine slavi 20 ljetnjih sezona na famoznom španskom ostrvu Ibica. Jedinstvena Nina Kraviz je noć u jutro pretvorila uz gotovo magijske sposobnosti i krajnje inspirisanim setom na glavnoj Addiko Tesla bini, zbog čega je na kraju publika dva puta skandirala njeno ime uz atmosferu kakva se viđa samo na stadionskom rock koncertu! Moćna ruska umetnica zbog toga je čak dva puta produžavala set, sve dok sunce iznad magične lagune nije u potpunosti donelo duh famozne Exitove Dance Arene, ali i vodećih party destinacija kakva je upravo Ibica!

Povezana vest:  Počela prodaja ulaznica za "Beogradsko proleće 2022."

Letnji provod počeo je još u četvrtak uz žurku zagrevanja na tri pozornice, dok je laguna u petak zasijala u punom kapacitetu i među prvima na sceni ugostila novu rap čarobnicu IAMDDB, koja je očarala sve svojim stavom i fuzijom trap i jazz muzike i popularnim hitovima među kojima su bili „Shade“, „Kurr£ncy“ i „Drippy“. Prigodno je da su joj uvertiru na glavnoj bini tog dana napravile regionalne hip-hop zvezde High 5, Fox i Vojko V, dovevši publiku do delirijuma sa potezima poput miksanja svoje hit numere „Ne može“ i rejverske himne „Sandstorm“ sastava Darude! Da i region ima moćnu hip-hop scenu, pokazalo se i na obližnoj Nautilus Areni gde su nastupali drugi trenutno najtraženiji reperi kao što su Krankšsvester, Hazze, Buntai i brojni drugi. Simbolično i u duhu regionalne saradnje, pred nastup Wu-Tang Clana zagrebačkom DJ Phat Philieju na sceni su se pridružili beogradski majstor rima Smoke Mardeljano i tuzlanski hip-hop heroj Frenkie! Čist talenat i šarm regionalne scene sutradan su nastavila „braća sa Atlantide“ i iskusne rokenrol zvezde Bajaga i Hladno pivo, koji su na najbolji mogući način pokazali da im je mesto na istoj pozornici bez obzira gde se nalazili. Da doda svemu i jednu istarsku, univerzalnu notu, pre njih je svirao i poznati istarski sastav Nola, a ta tri benda na Addiko Tesla pozornici isporučili su četiri sata vanvremenskih himni! Hitmejkerski duh na glavnoj bini, upakovan u orijentalni paket, u subotu je isporučio je i Mahmut Orhan, dok su u Nautilus Areni dominirali jaki basovi i gorljivi setovi, zahvaljujući plejadi techno majstora kao što su Enrico Sangiuliano, Marko Nastić i Petar Dundov, a zadatak zatvaranja Arene do iduće godine pripao je DJ Jocku. After za najizdržljivije bio je prava poslastica, zahvaljujući pozitivnoj energiji DJ-eva Electric Waves bine koji nisu stajali sve do podneva u nedelju!

Povezana vest:  Mjuzikl "Pepeljuga" 25. decembra u Sava centru

Exitova društvena akcija #ShareLove poslala poruku mira u region

Trećeg dana Sea Star festivala, na Exotic laguna bini, tačno u vreme najlepšeg zalaska sunca na Jadranu, sa tribine #ShareLove su u region poslate poruke ljubavi i tolerancije! Osnivač festivala Exit Dušan Kovačević, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, i braća sa Atlantide – frontmen “Bajage i instruktora” Momčilo Bajagić Bajaga i frontmen “Hladnog piva” Mile Kekin još jednom su, pred velikim brojem posetilaca i novinara, pokazali ujedinjenost u stavu da nacionalizam i netrpeljivost nikako ne mogu biti put, ako želimo da živimo u normalnom i civilizovanom društvu.

Povezana vest:  MTV vam donosi eksluzivne svetske premijere spota grupe Linkin Park i Taylor Swift

Iduća, velika tačka u festivalskom kalendaru upravo je EXIT koji će se održati od 4. do 7. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. Po mnogima ovogodišnje izdanje je dosad i najjače, a glavni razlog je impresivan muzički program koji  predvode rok titani The Cure, rok bend o kome se trenutno najviše priča Greta Van Fleet, nekrunisani kralj grime scene Skepta i nova hip-hop diva IAMDDB, najčuveniji DJ svih vremena Carl Cox, zvanično najpopularniji DJ tandem Dimitri Vegas & Like Mike, te hitmejkeri DJ Snake, The Chainsmokers, Desiigner, Lost Frequencies, Sofi Tukker i Tom Walker, bass heroji Chase&Status i Dub FX, asovi elektronske scene Solomun, Tale of Us, Maceo Plex, Paul Kalkbrenner, Charlotte De Witte, Boris Brejcha, Peggy Gou, Jeff Mills, Amelie Lens, Dax J i brojni drugi na preko četrdeset bina i muzičkih zona širom Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu.