Meri_CetinicVeče dalmatinskih pesama sutra u Centru „Sava“

 

U Centru „Sava“ sutra će biti priređeno veče dalmatinskih pesama pod nazivom „More, more…“, a kroz autentično stvaralaštvo sa prostora bivše Jugoslavije publiku će voditi Meri Cetinić, Vinko Coce, Tedi Spalato i Goran Karan.

Priznate izvođače najlepših numera dalmatinske muzike pratiće klape Kumpanji s Korčule i Kampanel iz Primoštena.

Splićanka po rođenju, poreklom sa ostrva Korčule, dalmatinska pevačica Meri Cetinić je publici najviše ostala u pamćenju po pesmi „More“, koju je izvodila u istoimenoj grupi, da bi kasnije u saradnji sa čuvenim kompozitorom Zdenkom Runjićem pevala pesme kao što su „Lastavica“ ili „U prolazu“.

Povezana vest:  Milčo Mančevski, Slavimir Stojanović i Lena Bogdanović u sredu, 5. januara u 19:30 u Ukusu Poznatih

Pre svega zahvaljujući klasičnom školovanju glasa, Cetinić je dalmatinsku šansonu često bojila suptilnim tonovima džeza i soula, gradeći tako prepoznatljiv stil pevanja.

Bard iz Trogira, upečatljivi Vinko Coce svoju veštinu oblikovao je putem od pevača u klapi do horskog tenora u splitskom pozorištu, da bi stigao i do operske pozornice gde se našao u istom krugu sa velikim Lučijanom Pavarotijem.

Povezana vest:  HVOB - elektronski duo koji je Beograd dugo čekao dolazi 6. oktobra u klub Drugstore!

Coce je publici tokom solističke karijere podario albume „Ljubav je ka i cvit“, „Odriši mi dušu“, „Dalmacija, more, ja i ti“, koji su ga svstali među majstore jadranskih šansona.

Splitski kantautor Tedi Spalato poznat je kompozitor, pesnik, ali i vrstan svirač. Poput Cetinić, Olivera Dragojevića i drugih, Spalato je svoje prve profesionalne korake načinio u grupi „More“, sa kojom je nastupao do sredine osamdesetih.

Veran Splitskom festivalu, Spalato je i ponosni vlasnik tri nagrade „Porin“ i pesama „Dobro ti more bilo“, „Lipote gladan, ljubavi žedan“, „Konoba“, čuveni duet sa Cetinić.

Povezana vest:  Divlje jagode na koncertu 25. aprila predstaviće svoj 13. studijski album, Zele obećava žestok koncert u mts Dvorani i zanimljive goste

Karan je već redovan gost Beograda. U saradnji sa proslavljenim splitskim kompozitorom Zdenkom Runjićem, već je sa prvim albumom „Kao da te ne volim“ postigao platinasti tiraž, dobio nekoliko prestižnih festivalskih nagrada i održao mnogobrojne koncerte širom nekadašnje Jugoslavije.

Ulaznice za sutrašnji koncert, po ceni od 1.600, 1.800 i 2.000 dinara, prodaju se na blagajni Centra „Sava“ i u radnji „Jugotona“ u Nušićevoj ulici.