Hard rok grupa Ohrenfeindt iz St. Paulija u Nemačkoj sinoć je nastupila u dvorani Ustanove kulture Vuk Karadžić, u sklopu manifestacije “Evropski dan jezika”, a na inicijativu Gete instituta u Beogradu. Bend koji predvodi basista i gitarista Kris Laut, svoj prvi koncert u Srbiji odsvirao je u energičnom raspoloženju. Nastup su otvorili zvucima motora sa razglasa, nakon čega se trio iskusnih muzičara pojavio na bini i pokazao zbog čega je dostigao izuzetnu popularnost širom zapadne Evrope.

U maniru prekaljenih rokenrol majstora, Ohrenfeindt su plenili na bini uigranošću, čvrstim zvukom i scenskom harizmom, u čemu je prednjačio frontmen Kris Laut. Pevač i basista benda se prisutnima obraćao na srpskom, nemačkom i engleskom, konstatujući da je “muzika univerzalni jezik“. Trio je odsvirao presek hitova iz svoje karijere, evocirajući prepoznatljiv hard rok zvuk koji je i danas planetarno popularan.

Povezana vest:  Glamping stiže na Heineken Lovefest

“Biti deo ovakve manifestacije veoma je uzbudljivo, posebno nama jer sada nastupamo izvan Nemačke. Ovo jeste nešto drugačije jer ima dosta dece, horova i različitih žanrova, ali mi pratimo sve što se dešava i čini nam se dosta zanimljivim. Mnogo nam se dopada u Srbiji”, izjavio je Laut neposredno pred koncert.

Ohrenfeindt postoje već 25 godina, a naročiti uspon dožvljavaju u 21. veku kada dospevaju na visoka mesta nacionalnih radijskih lestvica. Za najbolji novi bend 2007. proglašeni su u izboru emisije „Rocko“ radija Rockantenne Bavaria, dok su završili na drugom mestu u izboru za najbolji nemački bend. Njihova bajkerska himna „Harley-luja“ je jedina pesma otpevana na nemačkom koja se našla na CD sempleru objavljenom povodom stogodišnjice Harli Dejvidsona, uz inostrane zvezde poput Judas Priests, UFO ili Doro. Kao svoje uzore ističu australijske hard rok i metal legende AC/DC, a muziku benda odlikuju snažni gitarski rifovi i ritam sekcija, kao i hrapavi vokal Krisa Lauta.

Povezana vest:  TEA BREAK LIVE KONCERT NA MTV KANALU

Evropski dan jezika tradicionalno se održava širom Starog kontinenta na ovaj datum, počev od 2001. godine. U saradnji sa EUNIC Srbija, EU cultural centers at your fingertips  i uz pomoć i koordinaciju Yunus Emre Enstitüsü – Beograd, u Beogradu je ovaj dan, 26. septembra, obeležen raznovrsnim programom.

Opšti ciljevi Evropskog dana jezika su informisanje javnosti o značaju učenja jezika i proširivanje palete jezika u cilju povećavanja stepena višejezičnosti i međukulturološkog razumevanja; promovisanje jezičkog i kulturološkog bogatstva Evrope, koje mora biti očuvano i razvijano; podržavanje celoživotnog učenja jezika, kako u okviru škola, tako i van njih, bilo za potrebe škole, posla, mobilnosti ili iz zadovoljstva i za  razmenu iskustva.

Povezana vest:  Pomen Lemiju Kilmisteru biće održan na Sanset stripu

PHOTO:  KomunikArt