Kvalitetna i originalna muzika sa svih strana sveta, pesme na koje ste možda zaboravili, a bile su vam omiljene, najrazličitiji izvođači – drugi Pocket Globe ciklus u kulturnoj stanici Eđšeg 30. novembra predstavlja Pocket Globe slušaonicu. Ulaz je slobodan, a poznati novosadski kolekcionar svetske muzike – DJ Killo Killo vodiće vas na muzički put oko sveta od 20.21 časova.

U okviru drugog ciklusa Pocket Globe-a već su, sredinom novembra, nastupili Jovićević/Miklós/Wójcinski trio i Wabi trio, koji su doneli zvuke free džeza, dok je prvi ciklus krajem septembra i početkom oktobra predstavio kombinaciju etno i džez zvuka. Hrabrost u eksperimentisanju, novo i neobično ideja je Pocket Globe ciklusa.

„Mi sad radimo jedan proces edukacije publike. KS Eđšeg je divan prostor koji je u proteklih godinu dana imao odlične programe, a sada pokušavamo publiku da dovedemo na nešto što možda ne bi očekivali ovde. Recimo džez ciklusi koje imamo su na ivici free džeza i eksperimenta, što je ozbiljna, zahtevna muzika, koja čak i za ljubitelje džeza može biti neobična“, kaže DJ Killo Killo odnosno Voja Malešev, jedan od organizatora Pocket Globe-a. To je ujedno i prvi produkcijski „zalogaj“ kulturne stanice Eđšeg, koja je od stare streljane postala nova lokacija za kulturna dešavanja, van centra grada i za godinu dana postojanja već formirala svoju stalnu publiku.

Povezana vest:  DR. ALBAN 2. SEPTEMBRA NA FREESTYLERU

„Šta bi ovde bilo osim ovih košarkaških terena i lepe zgrade u kojoj se ništa ne dešava. Zato je smeštanje kulturne stanice ovde dobro, jer ti je kultura bukvalno došla pred noge. Tvoje je samo da napraviš 20 koraka i u centru si zbivanja“, priča Malešev o prostoru u kom organizuje muzičke ekskurzije, koji želi da otvori i za svetske umetnike.

Povezana vest:  Šou Šakire u Areni

„Ideja Pocket Globe-a nije samo da mi iz „našeg sela“ sviramo svetsku muziku, nego da nam dolaze ljudi sa svih krajeva planete. Svaki početak je malo težak, ali stvarno imamo taj neki osećaj da su pred nama nove stvari, da pristižu neki muzičari koje nismo imali prilike da viđamo. Mi u gradu nemamo festival koji se bavi takvom vrstom muzike. Pravim neku mrežu sa Beogradom i Suboticom da se čujemo kada ima nešto zanimljivo u okruženju i onda osluškujemo jedni druge, pošto je to trenutno najbolji način da imamo kontinuirani program“ kaže Malešev i dodaje da je za ovakve projekte uvek potrebna podrška, ne samo u finansijskom smislu, već i u saradnjama sa drugim festivalima, van grada, van zemlje, ambasadama, institucijama, pogotovo jer je, kako kaže, primetno da se dešavaju neke promene na kulturnoj sceni grada.

Povezana vest:  Džambasov i Evernevergreen DJs promovišu Muziku za gledanje

„Vidim da se na lokalnom nivou, po manjim mestima u gradu mladi skupljaju i stvaraju nešto novo. Međutim, na nekom višem nivou bi trebalo takvih stvari da bude učestalije, ali je za to potrebna neka podrška. O kulturi se definitivno više priča i mislim da svi treba da se uključimo što je više moguće. Nema ništa od takozvanog „hejtovanja“ i ružnih komentara na socijalnim mrežama. Ko ima predlog treba da se aktivira i da se ubaci u mašineriju, da ovaj grad uzdignemo na viši nivo“, kaže Malešev.

Prema rečima DJ Killo Killo koji priprema sjajnu zabavu za predstojeći vikend, program za treći ciklus Pocket Globe-a, u decembru, je već spreman, a i za januar se kristališe, „samo je na ljudima da prepoznaju taj kontinuitet i kvalitet i da počnu da dolaze“.