Projekat „Mari(j)a je svuda“ u koprodukciji Artepunkt-a iz Beograda, Birdland Teatra iz Toronta i Laureat-a iz Novog Sada, biće premijerno izveden sutra, 28. novembra, u 20h, u Kulturnoj Stanici „Svilara“ u Novom sadu. Ulaz će biti slobodan za posetioce.

Eksperimentalni pozorišni perfomans je posvećen stvaralačkom opusu mlade nemačke spisateljice srpskog porekla – Marie Milisavljević. Njeno dramsko pisanje pripada novoj savremenoj evropskoj dramaturgiji koja je politički, društveno i svesno angažovana. Motivi dominantni u njenim komadima predstavili su osnov za kreaciju mladog autorskog tima da kroz tehniku kolektivne dramaturgije realizuju snažne reflektivne slike o akutnim problemima današnjeg sveta: otuđenja, globalnih migracija i potraga za vlastitim i nacionalnim identitetom.

Projekat će nakon domaće premijere imati svoj internacionalni put kojom se Srbija stavlja u fokus inostranih centara, koji ovim projektom postaju generatori globalnih pokreta i promena.

Glumački ansambl perfomansa čine Katarina Živković, Nikola Jezdić i Lazar Tešić, pripadnici nove generacije društveno-angažovanih umetnika koji će ovaj projekat  nakon premijere izvoditi i na engleskom jeziku. Reditelj umetničkog performansa je Dejan Janković.

Povezana vest:  U prodaji treća knjiga „Magične serije“ Vinks kluba

Projekat je podržan od strane Gradske uprave za kulturu grada Novog Sada.

O performansu

Držeći se metafizičke uzročno-posledične povezanosti – autori koncepta simbolično ilustruju uzroke stvaranja zabluda o životu kao spletu slučajnosti ili pak o sudbini kao unapred  medijski i društveno zadatom „programu“ zbivanja na koji čovek nema uticaja.

Spreman da se iskreno upusti u racionalno metafizičko traganje za smislom, nezavisni beogradski reditelj Dejan Janković postavlja prvu scensku sliku, nazivajući je identično kao Marijin svetski nagrađivan komad: „Buka“,  gradeći nelinearni apstraktni spektar asocijacija na samo delo – pokušavajući time da potvrdi stanje univerzalne duhovne krize društva koje je, u raznim aspektima globalne indoktrinacije kroz opsenu postalo udaljeno od  svog iskonskog smisla i slobode. Istovremeno, istražujući aspekte društvene buke, medijskih konstrukata i šumova koje nas svakodnevno održavaju začaranim u krugu nemogućnosti i letargije, reditelj zajedno sa glumačkim ansamblom pokušava da redefiniše čovekovo tumačenje ovog istorijskog trenutka u kojem svojim delanjem ipak može nešto da učini.  Tumačeći globalno, ansambl predstave zahvaljujući Marijinom stvaralaštvu postepeno dolazi do scenski izvedenog zaključka da su naši problemi rešivi i univerzalni: sve ono što duhovno prolazi svaki građanin sveta – prolazimo i mi. Takođe i sam umetnik – koji može i dalje da hrabro učini ovaj svet boljim – a to je Maria Milisavljević, devojka srpskog porekla čije drame doživljavaju globalni uspeh.

Povezana vest:  Izložba "NEŠTO NEPREDVIĐENO ĆE SE USKORO DESITI" Marije Avramović

Međunarodna publika je imala prilike da vidi njene komade postavljene na Of Brodveju u Njujorku, prestižnom Taragon Teatru u Torontu (Kanada), zatim na brojnim scenama u Evropi, Latinskoj Americi, Australiji i Japanu.

Njen rad nije poznat srpskoj publici koja bi ovim projektom imala priliku stekne uvid u suštinu njenog stvaralaštva ovenčanog brojnim međunarodnim priznanjima, nagradama i pohvalama, u kojima otvoreno govori i traga za korenima svog srpskog identiteta.

Povezana vest:  Bečka moderna – „mora da je u Beču tada bilo baš zanimljivo…“

S tim u vezi,  kanadski reditelj Stefan Džeparoski, u drugoj scenskoj slici „Ambis“ postavlja fragmente njenog istoimenog pozorišnog komada stavljajući ih u kontekst začudnog case study perfomansa o mladim žrtvama  „buke“ personifikovanih u liku Vlade koji traga za svojom izgubljenom devojkom. Držeći se teze da je nemoguće da se pronađe vlastita refleksija u drugome, a da se najpre ne suočimo sa sopstvenim ponorom koji ne mora biti tragičan niti mračan, reditelj uz glumački impuls uspeva da kreira poetične slike brehtijanske patine koje će potvrditi da je pitanje tragedije uvek pitanje harmonije. I želje za mirom za kojim svi potajno vapimo.

Za više informacija o predstavi budite slobodni da kontaktirate reditelja predstave Dejana Jankovića na 060 0294329.