Supernaturl festival pod sloganom „Bee Supernatural“ ove godine održaće se u subotu, 25. aprila u Botaničkoj Bašti, Jevremovac u centru grada a tema ovogodišnjeg festivala je Pčela. Festival ove godine ima misiju da skrene pažnju javnosti i donosiocima odluka, da je prioritet zaštita i unapređenje staništa pčela.

Međunarodni „Earthwatch“ Institut je na poslednjem sastanaku u Londonskom društvu „Royal Geographica“l proglasio pčele najvažnijim bićima na planeti Zemlji. 70 odsto svetskog biodiverziteta zavisi isključivo od pčela, a polinacija, ili oprašivanje – možda i najvažnija funkcija pčela – omogućava biljkama da se razmnožavaju. Bez pčela, poručeno je, fauna na planeti bi polako počela da nestaje.

Povezana vest:  Lejdi Gaga se pomirila sa bivšim dečkom?

Nažalost, pčele su ugrožene, a glavni razlozi smanjenja broja pčela jesu nekontrolisana upotreba pesticida, nedostatak cveća i deforestacija (krčenje šuma). Brojni aktivisti iz ovog razloga zahtevaju da se odmah zabrani upotreba pesticida, da počnu da se koriste prirodne alternative, a zdravlje i opstanak pčela postavi na vrh prioriteta. Podsetimo i još na slavnu rečenicu: „Ako pčele nestanu, ljudi imaju još četiri godine života.“

Povezana vest:  Garden Sessions koncerti u julu: Dado Topić, Zvonko Bogdan, Saša Kovačević...

Na BEE SUPERNATURAL festivalu uz muzički program za decu i odrasle, biće organizovan mali sajam meda i pčelarstva, sajam medonosnog bilja, kao i debate na temu zaštite pčela. Na festivalu će biti  organizovane razne porodične radionice i predstavljanje organizacija koje se bave zaštitom prirode.

Supernatural festival je tradicionalni festival koji se održava svake godine krajem aprila i koji proslavlja Međunarodni dan planete zemlje.

Povezana vest:  Još sjajnih vokala u takmičenju "Stars"

www.supernatural.eco