elton_dzon_arena_jun_2010_1Pamtiće se četiri velika koncerta održana u sedam dana

 

Publika i muzička javnost sigurno će pamtiti jun 2010. godine, kada su tokom sedam dana u Beogradskoj areni koncerte održali trenutno najveće muzičke zvezde u svetu – Bob Dilan, Erik Klepton, Stiv Vinvud i Elton Džon, a dve sedmice kasnije rok spektakl na Beogradskom ušću priredio je Bili Ajdol. Prema mišljenju domaćih muzičara ti koncerti su obeležili ovu godinu i na najbolji način Srbiju učinili delom Evrope, omogućivši i beogradskoj publici da uživa u vrhunskim sadržajima koje nudi svetska muzička scena. U arhivu značajnih muzičkih događaja tokom 2010. ući će i koncert kontraverzne američke hard rok grupe Gans en Rouzis (Guns ‘n’ Roses), koji su prvi put u svojoj 25 godina dugoj karijeri nastupili u Srbiji 23. septembra. Za ljubitelje gitarskog zvuka obavezni su bili koncerti priznatih majstora na tom instrumentu – britanskih muzičara Krisa Rije (Chris Rea) i Džefa Beka (Jeff Beck), kao i slavnog španskog gitariste Paka de Lusije, koji je nastupio na ovogodišnjem „Gitar art festivalu“. Ova godina je donela i „tandemn snova“, kako su mediji nazvali neobičan duet dvojice vrhunskih umetnika, gitariste Vlatka Stefanovskog i violiniste Stefana Milenkovića, koji su zbog velikog interesovanja publike umesto jedan, održali čak tri koncerta u velikoj dvorani Centra Sava, interpretirajući u neobičnom spoju gitare i violine klasičnu i muziku Balkana.

Povezana vest:  Nenad Ćeranić u ulozi žirija u pop takmičenju “Stars“

YAMATO_KONCERT_BEOGRADNajvažnijim džez manifestacijama u srpskoj prestonici – Samrtajm festival i Beogradski džez festival, dominirali su američki umetnici: saksofonista i kompozitor Vejn Šorter, kontrabasista Čarli Hejden, pijanista Džejson Moren, trombonista Fred Vesli, kao i fank sastavi Temtejšns (The Temptations) i Taur of paur (Tower of Power). Svojevrsno muzičko putovanje svetom ponudili su specifični predstavnici bosanove Met Bjanko (Matt Bianco), Gotan prodžekt (Gotan Project) sa svojom jedinstvenom kombinacijom argentinskog tanga i elektronske muzike, zatim širom sveta popularna irska grupa Lord of dens (Lord of dance), virtuozi na tradicinalnim ruskim instrumentima Terem kvartet i japanski Jamato bubnjari. Elektronski zvuk na beogradskim scenama je bio zastupljen kroz nastupe francuskog elektro benda Er (Air), najtraženijih di-džejeva Dejvida Moralesa i Dejvida Gete, a Beograd je posetio i britanski bend Mesiv atak (Massive Attack) i popularni dens sastav Fejtles (Faithless), koji dolazi i sledeće godine, 22. marta.

Povezana vest:  U Hrvatskoj najavljuju albume Parni valjak, Masimo...

tokio_hotel_beograd_1Tinejdžere je obradovao dolazak popularne nemačke grupe Tokio hotel, koja je priredila scenaski atraktivan spektakl u Beogradskoj areni i dva koncerta mlade meksičke zvezde Anai. Reper Fifti sent (50 Cent), nakon što je 2006. otvorio Beogradsku arenu, nastupio je ponovo u Srbiji i to u Hali Pionir, dok je metal scenu obeležio izuzetan nastup nemačkog sastava Ramštajn (Rammstein), pozitivno ocenjen i izvan kruga ljubitelja metal muzike. Posle dve decenije u Srbiji su ponovo nastupili zagrebački bend Parni valjak, koji dve večeri zaredom punio Arenu, i sarajevska grupa Plavi orkestar” Prvi veliki koncert u Beogradu imao je popularni hrvatski pevač Toni Cetinski, dok je sarajevska grupa Crvena jabuka u Sava centru obeležila 25 godina svog rada. Poznata američka soul, fank i disko grupa Kul end geng (Kool & Gang), umesto u Njujorku, 40. rođendan je proslavila u Beogradskoj areni. Producentska kuća Mjuzik star prodakšn je osnovala novi muzički festival “Ušće fest”, sa željom da sveke godine na Ušću okupi značajne domaće i inostrane muzičare.

Povezana vest:  "SAMO DA ZNAŠ" NOVI SINGL PARNOG VALJKA

PHOTO: ataimages.rs

anahi_decembar_2010 (1)