Novi, treći studijski album grupe Iskon, nazvan „Prsten mladoženjskiˮ, objavljen je za izdavačku kuću „Multimedia Musicˮ iz Beograda.

„Iskon“ je nastao 2001.godine u Subotici, kada se grupa studenata i entuzijasta okupila sa željom da izvornu muziku sačuva od zaborava, ali i da je kroz nove i originalne aranžmane približi današnjoj publici. Osnovu muzike čine bogati muzički stilovi Balkana, specifični i upečatljivi ženski glasovi i sviranje na tradicionalnim instrumentima. Prvi studijski album su objavili još 2002.godine, a već dve godine kasnije i drugi. Oba izdanja su odavno rasprodata, jer su bila objavljena u vreme velikog naleta popularnosti tradicionalne, ali i svetske world muzike u Srbiji. Za devetnaest godina postojanja, grupa je nastupala na brojnim festivalima u Mađarskoj, Rusiji, Grčkoj, Francuskoj, Turskoj, Švajarskoj, Bosni i Hercegovini ali i na festivalima i manifestacijama širom Srbije.

Povezana vest:  Taylor Swift na udaru kritike

Danas grupu Iskon čini osam članova: Milanka Nastasović (vokal), Olja Njaradi (vokal), Dejan Anđelović (frula, tarabuka), Nebojša Brdarić (frula, kaval, jermenski duduk), Filip Jović Vujaković (klarinet, gajde), Balša Pešikan (makedonska tambura, saz, violina), Nikola Birač (čalgija, tamburaško čelo) i Ognjen Šućur (tapan, def).

Na trećem studijskom albumu „Prsten mladoženjski“ nalazi se 11 pesama. Album na najbolji mogući način prezentuje repertoar grupe „Iskon“ jer se na njemu mogu čuti pesme iz Srbije, Makedonije, Bugarske i BiH, a naziv albuma je izveden iz glavnog motiva pesme „Što se sija gore na planine“ koja i otvara ovaj CD.

Krajem ove godine biće upriličene i promocije ovog izdanja u Beogradu, Novom Sadu i Subotici, što će biti lep uvod i najlepša najava za narednu 2021.godinu, kada će grupa „Iskon“ proslaviti 20 godina postojanja.

Povezana vest:  Glen Miler orkestar večeras u Centru "Sava"

Album možete kupiti  u prodavnicama Multimedia Music (MULTIMEDIA MUSIC STORE u Sremskoj 2 ili  u knjižarama Vulkan) ili putem sajta www.multimedia-music.com.

PHOTO: Milos Radović