hadouken1Arcade Fire, Tiga i Hadouken! na Exit festivalu

 

Kanadska indi – rok senzacija Arcade Fire biće jedan od nosilaca dvanaestog Exita koji će se ove godine od 7. do 10. jula održati na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. Omiljeno mesto pristalica elektronskog zvuka, Dance Arena,  ugostiće jednog od najboljih elektro DJ-eva na svetu, Tigu,  starog prijatelja Exita Jamesa Zabielu, kao i domaćeg hit-mejkera internacionalnog kova, Gramophonedzie. Zapostavljeni neće biti ni poklonici new-rave estetike koji će najavljivani novi album Hadouken! možda imati prilike da čuju upravo na Exitu.

Neverovatni rok bend iz Kanade koji predvode bračni par Vin Batler i Režin Šasanj, Arcade Fire privukao je pažnju kako publike, tako i kritičara, svojim nagrađivanim albumom prvencem Funeral iz 2004. godine. Od samog početka sastav je postao prepoznatljiv po izuzetnom umetničkom kvalitetu izrade koji zadivljuje one koje traže malo više u muzici, ali i po prijemčivosti široj publici i nastupima sa zvezdama kakve su Bono Voks i Dejvid Bouvi. Sledeći album iz 2007. godine, Neon Bible, kao da je samo zapečatio ovaj status, uz sticanje još šire baze fanova i kritičara, da bi ih prošlogodišnji The Suburbs lansirao na samo zvezdano nebo indi-roka. Spot za istoimeni singl sa albuma režirao je čuveni Spike Jonze, dok je album objavljen u avgustu prošle godine proglašen trećim najslušanijim albumom na omiljenoj muzičkoj socijalnoj mreži last.fm, sa preko 11 miliona slušanja za samo četiri meseca! Među mnogobrojnim nagradama i priznanjima, najsvežije su nominacije za najbolji album 2010. Q magazina, MTV evropske muzičke nagrade, a album The Suburbs je i u trci za album godine na muzičkim nagradama Gremi 2011. Ipak, i pored hvalospeva javnosti, ono što je verovatno najupečatljivije kod Arcade Fire je njihov scenski nastup, sa sedam članova benda koji se smenjuju na čak šesnaest različitih instrumenata, od gitare i violine, preko harmonike do metalofona.

Povezana vest:  ZVUK IBICE STIŽE KRAJEM MAJA U BARUTANU, UZ BLOND:ISH

Iz Kanade nam takođe dolazi i čuveni DJ i producent Tiga, legenda elektro-pop i house zvuka, koji odlično spaja komercijalni uspeh sa tehničkom veštinom u radu i harizmom koju prenosi na publiku. Među svetskom, ali i domaćom klupskom scenom stekao je popularnost najviše zahvaljujući remiksima koje je radio za imena kao što su Scissor Sisters, Felix Da Housecat, LCD Soundsystem i Boys Noize, ali i zbog svoja dva albuma, poslednjeg iz 2009. godine objavljenog pod nazivom Ciao! Pored njega, Dance Arenu zagrejaće i domaći klupski heroj Gramophonedzie, autor letnjeg hita Why Don’t You koji je stekao svetsku slavu i dospeo na sve evropske top liste. Možda najbolje o popularnosti fenomena Gramophonedzie govori činjenica da je spot za ovu pesmu od marta prošle godine na youtube-u imao skoro 5 miliona pregleda! Konačno, miljenik publike festivala, mladi producent i DJ, James Zabiela, svojom neverovatnom tehnikom i brzinom menjanja ritmova, uz house, breakbeat i techno, planira da po treći put prodrma posetioce Exita.

Povezana vest:  Jelena Tomašević rasprodala Sava centar, zakazan još jedan koncert 4. novembra

Da Exit zna da prepozna potencijal potvrđuje i neverovatan uspeh sada najuzbudljivijeg mladog britanskog benda koji je festivalsku binu Elektrana prethodno posetio kao DJ set – Hadouken!. Ove godine dolaze u punom sastavu, a baš kao što su energični frontmen Džejms i prelepa klavijaturistkinja Alis pre dve godine napunili Elektranu, ne očekuje se ništa manje ni na  Fusion stage-u, gde će nastupiti ove godine. Njihova muzika je glasna, energična i električna, još više zbog uticaja izvođača kao što su The Prodigy i The Chemical Brothers. Kako sami kažu, ako poslušate njihov poslednji album For the Masses, nećete morati više ništa da pitate o njihovoj muzici. Hadouken! je za početak 2011. najavio i novi album, promovišući krajem prošle godine singlove Mecha Love i Oxygen, kao tizere za ono što nas očekuje možda već i na samom Exit festivalu.

Povezana vest:  Music Week festival od 09. do 18. marta na Kopaoniku