Mungo Jerry Blues Band (1)Velikani britanske scene na Nišvillu – Mungo Jerry sviraju blues

 

Mungo Jerry – jedna od najtiražnijih grupa  drugog talasa britanskog pop-rock-blues buma sa početka sedmadesetih nastupiće 13. avgusta na Nišville festivalu (11. do 14. avgust, u niškoj Tvrđavi). Predvođen pevačem, gitaristom i autorom Ray Dorset-om, sastav koji je prema broju prodatih singlova i albuma, odnosno pozicijama na top listama verovatno najuspešniji britanski bend posle The Beatles, predstaviće u Nišu svoj blues program.

 

Grupa Mungo Jerry osnovana je 1970 godine. Već prvi singl objavljen iste godine “In the summertime” vrtoglavom brzinom stiže na prvo mesto Britanske top liste singlova. Zabeleženo je da je samo tokom jednog majskog prepodneva u Londonu prodato 75.000 primeraka. Ukupna prodaja u tom prvom naletu dostigla je 6 miliona prodatih ploča, da bi ukupan tiraž do današnjih dana dostigao cifru od 30 miliona prodatih primeraka. “In the summertime”, koja je definitivno stekla status pop-rock evergrina bila je na prvim mestima top lista u još 26 zemalja, grupa Mungo Jerry je po izboru časopisa “Melody Maker” proglašena najboljim novim sastavom i grupom sa najboljim koncertnim nastupom, a sledeće godine Ray Dosrset dobija prestižnu “Ivor Novello” nagradu kao najbolji pop-rock kompozitor. Usledilo je još desetak hit singlova (“Baby Jump”, Alright, Alright, Alright”, “You don’t have to be in the army to fight in the war”, “Lady Rose”…) koji stižu u Top 5 lista najtiražnijih ploča, na kojima ostaju u ukupnom trajanju duže od 100 sedmica, a dva albuma ulaze u Top 20 u Velikoj Britaniji.

Povezana vest:  Belgrade Beer Fest: Pripreme za najveći festival piva i muzike uveliko u toku!

Iako su prve asocijacije na pominjanje sastava Mungo Jerry (ime su uzeli po istoimenoj pesmi T.S. Eliota) – zarazni letnji skiffle hitovi i karakteristični zulufi lidera, Ray Dorset se sve više okretao britanskoj blues tradiciji iz koje je i potekao, pa je izmedju ostalog obajavio i nekoliko blues orijentisanih solo albuma, bio član super grupe Katmandu u kojoj su bili i Peter Green (Fleetwood Mac) i Vincenta Crane (Atomic Rooster i Crazy world of Arthur Brown) sa kojom 1986. godine objavljuje odličan album “A Case for the Blues” i sa  imao izuzetno uspešnu turneju pod nazivom “ The British Legends of the Rhythm and Blues” (u ekipi su bili i Zoot Money, Paul Williams, Long John Baldry).

Povezana vest:  Svemir (Zagreb) / petak 14. novembar, 21h / Kc Grad

Pre nekoliko godina sa postavom pod nazivom Mungo Jerry Blues Band (sa kojom i dolazi na Nišville) Ray Dorset je objavio odlično ocenjeni album “Adults only” koji mnogi smatraju njegovim najboljim ostvarenjem.