SMS glasanjem do predstavnika Srbije na Evroviziji

 

goran_bregovicOvogodišnji predstavnik Srbije na takmičenju Pesma Evrovizije biće izabran 28. februara, SMS glasovima gledalaca, u sklopu direktnog programa Radiotelevizije Srbije koji će zameniti raniji način izbora preko muzičkog festivala „Beovizija“.

Portparolka Radiotelevizije Srbije (RTS) Duška Vučinić rekla je večeras na konferenciji za novinare u Beogradu da je javni medijski servis u uslovima svetske ekonomske krize odlučio da Srbija nastupi na Pesmi Evrovizije, ali uz bitno smanjene troškove.

Prema novom RTS-ovom pravilniku, Goran Bregović je izabran da bude kompozitor koji će za različite izvođače napisati tri pesme, i koji će potom između njih, a uz saglasnost RTS-a, izabrati kandidate za koje će publika moći da glasa 28. februara.

Duška Vučinić je ukazala da će „Beovizija“ nastaviti da postoji, ali je dodala da taj festival neće biti mesto na kojem će se birati predstavnik Srbije na „Eurosongu“.

Povezana vest:  Triki 8. aprila u Beogradu

Goran Bregović, koji se prvi put pojavljuje u ulozi kompozitora za Pesmu Evrovizije, rekao je novinarima da „ne može da kaže da zna“ kako se prave evrovizijske pesme, ali je dodao da se „stvari pokreću napred kad te neko pita da l’ nešto umeš, i ti kažeš da umeš, iako u stvari ne umeš – kao u filmu ‘Andrej Rubljov'“.

-Ne verujem ni da je Željko Joksimović znao kako da piše za Evroviziju“, kazao je Bregović, koji je, kada je upitan da li je već prionuo na posao, odgovorio da „ima par ideja“, ali da „nije kompozitor opšte prakse“, i da će krajnji rezultat nositi njegov lični pečat. „Dobićete mene“, ocenio je.

Povezana vest:  Dado Topić večeras svira u Kruševcu

Upitan da li je neophodno da etno bude deo evrovizijske kompozicije, Bregović je odgovorio odrečno, ali je ukazao da je prošle godine na izboru za Pesmu Evrovizije pobedio „klasičan norveški narodnjak“.

Bregović je uradio aranžman za kompoziciju „Štikla“ s kojom je Severina svojevremenu predstavljala Hrvatsku na tom takmičenju, a upitan za taj angažman rekao je da se radilo o drugarskoj pomoći.

Bregović je najavio da će uskoro napraviti „kasting za 10 pevača“ koji mu se dopadaju, pa će onda videti kome leže pesme koje on bude napisao. Takođe je rekao da će nastojati da pevači budu mladi, „jer je Pesma Evrovizije za mlade“.

Duška Vučinić nije želela da precizira finansijsku konstrukciju novog načina izbora nacionalnog predstavnika na „Eurosongu“, ali je ocenila da su razlike u odnosu na raniji način „nemerljive“.

Povezana vest:  Reper DMX osuđen na godinu dana zatvora

Prema njenim rečima, finansijski izveštaj će biti podnet javnosti nakon što nacionalni predstavnik bude izabran.

Vučinićeva je za 7. februar najavila žreb u Oslu u Norveškoj na kojem će zemlje učesnice biti raspoređene po polufinalima. Mesec i po dana kasnije, 22. marta uslediće drugi žreb, na kojem će biti određen redosled nastupa.

Samo takmičenje će biti održano nadomak Osla, u gradu Baerumu i tamošnjoj „Telenor areni“.

Prvo polufinalno veče zakazano je za 25. maj, drugo polufinalno veče za 27. maj, a finale za 29. maj. Zbog svetske ekonomske krize, nekoliko zemalja je ove godine odustalo od nastupa na Pesmi Evrovizije.