akademija_peticijaApel da se Akademija ne zatvara
Vršilac dužnosti direktora kultnog beogradskog kluba „Akademija“ Željko Božić apelovao je na gradonačelnika Dragana Djilasa i gradske i državne vlasti da spreče zatvaranje kluba „Akademija“, koje može da se desi već iduće nedelje.
Božić je na konferenciji za novinare rekao da su građani i domaći rok muzičari burno reagovali na vest o zatvaranju „Akademije“ i da se bore da spreče iseljavanje kluba iz prostorija u Rajićevoj 10, ali da niko od gradskih zvaničnika nije pružio podršku.
Božić, koji je direktor preduzeća za muzičku produkciju „Sens art“, koje je angažovano na projektu „Klub Akadademija“, podsetio je da je tom preduzeću 28. decembra prošle godine uručena odluka Privrednog suda, prema kojoj moraju da se u roku od osam dana isele iz podruma zgrade u Rajićevoj.
Rok u odluci suda za iseljenje je prošao, ali sudski izvršioci još nisu došli, verovatno zbog praznika, pa klub nastavlja sa radom i bori se za opastanak, istakao je Božić.
On je podsetio da je „Sens art“ angažovan na projektu na osnovu ugovora sa Fakultetom likovnih umetnosti, koji je potpisan 2002. godine, sa ciljem revitalizacije nekada popularnog klupskog mesta.
Prema Božićevim rečima, preduzeće je uložilo značajna finansijska sredstva za obnavljanje propale infrastrukture i zvučne opreme u klubu, a po ugovoru je bilo u obavezi i da deo sredstava usmeri na finansiranje fakultetskih aktivnosti.
-Studentske ekskurzije, angažovanje modela i nabavljanje stručne literature koštalo je i do 40.000 evra godišnje – naveo je Božić, dodajući da je to velika suma, koju klub više nije mogao da isporučuje, pa je prestao sa plaćanjem 2007. godine.
Božić je kazao da su obaveze prema FLU sprečavale obnavljanje prostorija i ozvučenja, kao i ulaganje u marketing čime bi se promovisali nastupi „zvučnih“ imena mužičke scene u „Akademiji“.
Božić je pozvao sve koji žele da spreče gašenje „Akademije“ potpišu peticiju na sajtu www. petitononline.com ili u „Akademiji“ i kafiću „Šikarica“, dok rok muzičari javno apeluju, pa tako grupa „Disciplina Kičme“ organizuje večeras koncert podrške pod nazivom „Sačuvajmo akademiju“ u „Gun klubu“.
Povezana vest:  EXIT 2011, Portishead stižu na EXIT