Ovo saopštenje je deo akcije „Inicijative za život domaće muzičke scene“, koju je pokrenula grupa pojedinaca, dugogodišnjih radnika na domaćoj muzičkoj sceni, a koju je do sada podržala većina najvećih manifestacija i organizatora događaja u Srbiji, kao i drugih aktera srpske muzičke scene.

U pitanju je vest o prvoj fazi eksperimetalnih masovnih događaja, koji su održani u Velikoj Britaniji krajem prošlog i početkom ovog meseca, a koja je pokazala je da je među 58.000 posetilaca zaraženo samo 0,026 odsto, odnosno svega 15 osoba. Test događaji sprovedeni su u cilju procene mogućnosti otvaranja zemlje za koncerte i festivale tokom leta. Britanski sekretar za kulturu Oliver Dauden podržao je sjajne rezultate ovih eksperimenata, i izjavio da su veoma ohrabrujući, te da su veliki izgledi da će se Velika Britanija otvoriti prema prethodnom planu, 21. juna, u punim kapacitetima za koncerte, festivale, klubove i pozorišta, bez držanja distance, nošenja maski, i bez ikakvih ograničenja.

Povezana vest:  Megadet i Slejer u aprilu u Zagrebu

Među testiranim masovnim okupljanjima našli su se: Brit Awards, jednodnevni festival u Sefton parku u Liverpulu, dve klupske večeri u liverpulskom hangaru, polufinale FA kupa na stadionu Vembli u Londonu i Svetsko prvenstva u snukeru koje je održano u Krusibl teatru u Šefildu. Nakon iznošenja rezultata ovakvih eksperimenata, zvanično je potvrđen još jedan masovni događaj – trodnevni festival Download Pilot, koji će biti održan od 18 do 20. juna u Donington Parku u Lesterširu, kapaciteta za 10.000 ljudi, u okviru kojeg će biti otvoren i kamp za posetioce, čime će se simulirati pravo festivalsko iskustvo.

Povezana vest:  Venčanje Eltona Džona 21. decembra

Pilot događaji koje je organizovala britanska vlada dokazali su da uz definisana ograničenja oko ulaska na događaje, kao što su negativan test ili potvrda o vakcinaciji, masovna okupljanja mogu biti potpuno bezbedna. Slične nezavisne studije sprovedene su proteklih meseci u Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji i Španiji, i pokazale su iste rezultate – da je rizik od širenja koronavirusa na kulturnim i muzičkim događajima uz navedena ograničenja zanemarljivo mali.

Povezana vest:  Fran Perea predstavlja „Reč putuje”na koncertima u Srbiji