Na otvaranju 24. Pančevačkog džez festivala, koji se održava od 4. do 7. novembra u Kulturnom centru Pančeva, nastupili su Blazin’ Quartet našeg bubnjara Srđana Ivanovića, i mlade nade američkog džeza – vibrafonista Joel Ross i saksofonistkinja Lakecia Benjamin sa svojim sastavima.

Blazin’ Quartet je izveo svoj aktuelni album “Sleeping Beauty”, u kome bubnjar Srđan Ivanović predstavlja sebe kao diskretnog lidera iz senke, u muzici koja ističe lirični pristup i suptilne emocije, ali i predstavlja grčkog trubača Andreasa Polyzogopoulosa kao sviračku zvezdu benda i muzičara koji bi mogao da ostavi značajan trag na evropskoj džez sceni.

O iskustvu stvaranja poslednjeg albuma i rada u ovoj postavi, Srđan Ivanović je rekao: “Blazin’ Quartet je bend koji se menjao i evoluirao. Ovaj album sam prilagodio njegovim muzičarima i donekle je slučajno postao blago meditativan, što nije bio originalni koncept. Jednostavno sam imao pesme, koje smo potom miksali i prerađivali. Svi živimo drugde, tako da smo imali samo dve probe i snimanje. Ispostavilo se kao koncept da je muzika bila manje folklorna, da se više bazira na baladama i otvorenosti. Namerno sam hteo da bude kao da neko pravi fotografiju našeg otvorenog sviranja u tom momentu, da ne budu savršeni aranžmani. Da se prepustimo trenutku“.

Povezana vest:  Inspektor Blaža iznenadio putnike Sokola

Između prva dva koncerta, festival je svečano otvoren obraćanjem Marije Jević, članice Gradskog veća za kulturu i omladinu: “Pančevo je grad koji sluša džez, svira džez i voli džez. Zbog toga je Pančevački džez festival ovako dobar, i zbog toga ste večeras vi ovde. Grad će i budućnosti nastaviti da podržava ovu manifestaciju, kako bi ona bila još bolja“, istakla je Marija Jević.

Prisutnima se obratio i Jörg Hofmann, komercijalni direktor kompanije Brose DOO Pančevo, generalnog sponzora Pančevačkog džez festivala: “Brose je lociran ovde u Pančevu tek dve godine, ali smo srećni što smo pozvani da sponzorišemo ovaj fantastičan džez festival, i da pružimo šansu posetiocima da uživaju u nastupima sjajnih muzičara“.

U nastavku večeri nastupila je američka postava Joel Ross Good Vibes, koju predvodi jedan od vodećih vibrafonista savremenog džeza. Ovaj muzičar je do sada je snimio dva studijska albuma za legendarnu izdavačku kuću Blue Note, na kojima je predstavio kao autor lirične, tople i humane muzike, čiji emotivni učinak nadilazi veštinu aranžmana u duhu najboljih tendencija savremenog džez mejnstrima. Na Pančevačkom džez festivalu predstavio se ne samo na vibrafonu, već i kao veoma vešt pijanista.

Povezana vest:  Biber proglašen najvećim derištem u Holivudu

„Klavir i bubnjevi su moje prave ljubavi, ali sam blagosloven što najbolje mogu da se izrazim na vibrafonu. Dosta komponujem na klaviru i potom se vraćam vibrafonu, najviše kroz aspekt improvizacije“, rekao je Joel Ross. Mladi muzičar je opisao i iskustvo rada u aktuelnom bendu: „Dosta vremena smo samo upoznavali materijal, tako da sada s njim možemo da radimo šta god poželimo. Odatle je potekao i fokus na otvorenosti i međuigri. Poznajemo muziku toliko dobro da svake večeri možemo da počnemo drugačije. Ne govorimo o tome šta ćemo svirati niti znamo tačan raspored. To čini sve ove koncerte mnogo interesantnijim i uzbudljivim, jer ne znamo šta će da se dogodi“.

Koncertno veče prvog dana 24. Pančevačkog džez festivala zatvorila je američka saksofonistkinja Lakecia Benjamin,  koja je predstavila svoj projekat i istoimeni album „Pursuance – The Coltranes“. Lakaecia Benjamin proglašena je 2020. za muzičarku u usponu po izboru američke Asocijacije džez novinara, dok je u izboru kritičara magazina Downbeat izabrana za zvezdu u usponu na alt saksofonu.

O iskustvu rada na muzici Johna i Alice Coltrane, kojima je posvetila svoj album, Lakecia Benjamin je rekla: „John i Alice Coltrane su imali najsavršenije moguće aranžmane, tako da koncept nije bio takav da pokušam da ih prevaziđem, ili da uradim nekakvu svoju verziju njihovih stvari. Ne treba da pokušavaš da budeš ono što jesi, jer ćeš to svakako uvek biti. Razmišljala sam o tome na sledeći način – šta bih uradila ako bi oni bili u studiju i gledali me, ako bih ovaj album izvodila kao poklon i odavanje počasti?“. O muzici dve legende džeza, ona je dodala: „Ne vidim ih kao dve različite muzičke osobe. Vidim ih kao jin i jang. Kada su se spojili, u tom trenutku su bili i najsličniji jedno drugom“.

Povezana vest:  Žika Jelić, Petar Strugar, Cajger i Đule pozivaju na Moto Platz u okviru Beogradskog festivala piva

Druge večeri Pančevačkog džez festivala, u petak 5. novembra, pred publikom u Kulturnom centru Pančeva će nastupiti sastavi Wolfgang Puschnig FULSOME X, Antonio Sanchez SHIFT i LBT.

Pančevački džez festival održava se u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Pančeva i kompanije Brose kao generalnog sponzora, i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Goethe instituta i Austrijskijskog kulturnog foruma.

Foto: Dragoslav Nedić