Sajsi Mc, renomirana beogradska reperka i autorka, objavila specijalno Deluxe izdanje albuma „Daleko je Dizni (Deluxe Reissue)“ za Lampshade Media  –  11 godina nakon originala.  

Nakon 11 godina od originalnog izdanja albuma „Daleko je Dizni“, Sajsi MC ponovo izdaje  album, ovoga puta u deluxe formatu kao „Daleko je Dizni (Deluxe Reissue)“ sa 18 pesama, od kojih su 4 bonus i to „Wu Tange„, „Torima„, „Dobacuju na ulici“ i „Malo lajkiram (Sheytan Yamaha Remix)„.  Celokupno specijalno reizdanje dostupno je na svim streaming servisima sa remasterizovanim zvukom.

Renomirana beogradska reperka navodi da ovaj poduhvat nije imala u poslovnoj viziji, ali da se kao i sve u njenoj karijeri dešavalo potpuno neočekivano, i spontano. Ističe da je na ideju o reizadnju došla zahvaljujući saradnicima i prijateljima, kao i izdavačkoj kući „Lampshade Media“. Album spada među pionirske solo hip-hop albuma, a izvesno i prvi ženski solo album ovog žanra. Svojevremeno, govorila je, da se ovaj album prosto morao da desi i da je većina kolega, repera, nije baš uzela za ozbiljno i umanjivala vrednost njenog rada.

Povezana vest:  Ariana Grande stala u odbranu Miley

Ipak, čini se da se Sajsi MC tokom 11 godina karijere etablirala kao performer i autorka sa brojnom publikom u celom regionu, slušanim pesmama, kao i upečatljivim video-spotovima. Album „Daleko je Dizni“ ispostavilo se, bio je i prekretnica – otvorio je vrata mnogim ženskim izvođačima, a upravo je to bio moment probijanja leda za žene autore na našim prostorima.

Povezana vest:  Novogodišnji gala koncert Dečje filharmonije

Interesantna je simbolika predstavljena na omotu albuma. U pitanju je, ženska ikonografija u formatu freske sa oreolom, izgrađenim od ženske intime, konkretno od različitih oblika vulva, koju je istako dizajner Zdravko Kevrešan. Ovime reperka potvrđuje svoj status hrabre i avangardne muzičke figure koja ne preza od kontroverze u radu. Prema njenim rečima omot predstavlja upravo put kojim ona ide kroz svoju karijeru:

– Vizual označava oslobođanje, žensku energiju, borbu i jačinu, sve ono što mi je trebalo od početka do sad i za dalje. Kada sam izbacila album, shvatila sam da zapravo sama na velikoj sceni, sa malom podrškom, malim mogućnostima, ali kroz godine tu su se stvorili velika publika, novi saradnici, prijatelji i prilike za plasiranje mog rada. Energija i oslobađanje u stvari karakterišu moj put, a ženska seksualnost meni nije tabu i neretko je spominjem u tekstovima bez bilo kakvog ustezanja, što smatram apsolutno legitimnim. Zato želim da svoj uticaj iskoristim za mlade autore, a specijalno autorke da se povezuju i ne dozvole da društvo sa odeđenim normama utiče na ograničenje njihovog izraza, jer to je jedna od najgorih stvari koje mogu da se dese stvaraocu na početku.

Povezana vest:  Goblini uprkos kiši napravili gužvu u Beogradu

Pored svega, Sajsi i njen tim najavljuju još noviteta i promotivnih aktivnosti u narednom periodu, a u vezi albuma „Daleko je Dizni (Deluxe Reissue)„, te nam samo preostaje da ispratimo koji su to potezi heroine srpskog repa.

Foto: Aleksandar Anđelković