Nakon pet singlova, album „Nojeva varka“ Marčela i njegovog benda konačno je pred nama i pojavljuje se, čini se, baš kada je najpotrebniji, čemu svedoči i spektakularna reakcija publike na poslednji singl „JBG“.
„Nojeva varka“, šesti studijski album Marka Šelića Marčela, predstavlja njegov najkonceptualniji rad do sada, kojem je više no ikada ranije prišao kao jednom od svojih književnih dela. Svoj dnevnik pokušaja ravnodušnosti pripoveda kroz 16 povezanih pesama, koje funkcionišu kao poglavlja romana u stihu. Polazna tačka je potpuni opoziv samog sebe: u pesmi „Udahni“, prvom singlu i pesmi koja otvara album, odlučuje da se isključi iz svega, pa čak i iz sopstvene privatnosti.
 
–  U okolnostima kakve su ovde i sad, dođe ti nekad da digneš ruke od svake vrste borbe i vere – da, kao većina, više ne gledaš, ne slušaš, ne govoriš javno – te da lepo emigriraš u samog sebe i tamo sačekaš da potop (muzički, društveni, moralni) prođe. Ako prođe. Samo, može li se ravnodušnost navežbati ili ti baš i nema pomoći ako jednostavno nisi flegma? Ovo je priča o tome: o gubljenju i ponovnom nalaženju sebe, i lično i stvaralački. O tome da borba vredi čak i onda kad izgleda uzaludno. Zašto? Zato što ovde rastu neka nova deca i nemamo prava da im ostavimo užas. kaže o konceptu albuma autor.
 
Marko Šelić Marčelo ovom savremnom muzičkom „operom“ ostaje dosledan svom glasu: sa svojim saborcima iz benda (Raid, Shljuka, Nevena Glibetić Nensi, Drama, Krumes, Fabry, Max i Ministar Lingvista) secira celokupan društveni (i neminovno političkI) trenutak, reflektujući aktuelna dešavanja kroz ličnu prizmu – što je već čitave dve decenije glavni razlog poverenja publike. 
 
– Neke od naših najzapaženijih pesama bile su zapravo priče u stihu, ponekad na granici s pravom radio-dramom. Logičan sledeći izazov bio je „izrežirati“ tim pristupom čitav album, napraviti od njega jednu priču – i sve to zapakovati u muziku koja se na sve strane izliva iz korita bilo kog žanra, menjajući se u skladu s onim što tekst od nje traži. – kaže Marko o muzičkom štimungu albuma, koji je zasluga njegovih saradnika koautora.

Povezana vest:  Prijatelji Vlade Divljana: Otišao je divan čovek

Mada će i dalje biti označen kao hip-hop album, „Nojeva varka“ je daleko kompleksniji kada je muzička definicija u pitanju: od elektronike preko prizvuka džeza i soula pa sve do sevdalinke, uključujući i jednu pesmu koja je čitava napravljena samo od glasova. Bogatstvu kreativne energije članova benda doprineli su sjajni gosti iz zemlje i regiona: Vukašin Marković, Indigo, Billain, SickPrime, Vladimir Lalić, Aleksandar Cupara, Nikola Đuričko, Bane Trifunović, Vanja Nenadić, DJ Mrki, Ivan Radivojević, glumci iż predstave „Bura“ (na kojoj su radili i Nensi, Raid i Marčelo), te devojčica Luna Stefanović, najmlađa gošća.

Povezana vest:  Beer Garden počinje u četvrtak

– Album „Nojeva varka“ mi je dao priliku za našarolikiji pevački izraz do sada – kaže Nevena Glibetić Nensi  – jako se radujem što će publika napokon čuti šta smo sve zakuvali. Svaki od tih muzičkih stilova mi je drag i blizak…

– Sa svakom pesmom koju smo radili za ovaj album bilo je isto : brzo, lako i kretivno – dodaje Shljuka, dok Raid zakucava poentu: – Živimo u vremenu selektivne gluvoće, ljudi slabo hvataju frekvenciju na kojoj se kreće istina. Marčelo je kroz svoje tekstove pojačao signal istine do mere da ravnodušnost ne može mirno da spava, pa preostaje samo da se pridruži žurci, ili da zove policiju.- 
 
Album „Nojeva varka“ objavljen je u izdanju Lammpshade Media i dostupan je na svimm digitalnim streaming muzičkim servisima.

Povezana vest:  Arijana Grande na dobrotvornom koncertu u Mančesteru u nedelju

Foto: Nemanja Maraš