Nakon što je oduševila radom na projektu BETI, sve popularnija pevačica, Natali Dizdar, predstavlja još jedan samostalni singl. I ovaj put upustila se u novu muzičku avanturu, pa je pesmu „Zadnji dan ljeta“ snimila sa novom producentskom ekipom, dvojkom iz grupe Porto Morto – Rokom Crnićem i Hrvojem Klemenčićem. 

Zavodljiva, senzualna i letnim bojama obojenu pesma već na prve taktove garantuje da će postati letnja himna u narednim vrućim danima. A i kao i svaki pravi letnji hit – pesma Zadnji dan ljeta izlazi uoči – prvog dana leta.

Pesmu uz produkcijski deo i potpisuju članovi Porto Morta, a sve o saradnji ispričala je Natali Dizdar:

„Retko se na našoj sceni dogodi da se pojavi neko sa novim zvukom, a da pri tom nađe put do šire publike kao što je to u slučaju Porto Morto. Hrvoje je sa mnom u bendu već dugi niz godina, a otprilike toliko dugo smo i pričali i dogovarali se za ovu saradnju. Stvari su se spontano poklopile negde krajem prošle godine, svi smo bili u nekoj inspirativnoj fazi, a i valjda nas je pandemija sve malo pogurala da budemo hrabriji sa eksperimentisanjem. Osim toga, momci su pravi džentlemeni i nije trebalo puno da me osvoje.“ – objasnila je pevačica.

Osim što govori o zadnjem danu letu, pesma, objašnjava nam Natali, ustvari povlači paralelu između kraja leta i kraja letnje ljubavi.

Povezana vest:  Novo EXIT Soundscape izdanje dostiglo je peto mesto na Beatport Hype listi za nedelju dana! Poslušaj „Older" dvojca Innēr Sense

„Pesma svoju inspiraciju nalazi u jednom utopijskom komadiću stvarnosti i osećaju slobode koje leto donosi. Vreme kad rezimiramo svoja iskustva i otvaramo se nekim novim. Trajanje leta je u pesmi poistovećeno i sa trajanjem jedne ljubavne priče, pa ‘Zadnji dan ljeta’ obeležava njen kraj. Ipak, leto dolazi i iduće godine jer znamo da prave ljubavne priče nikad ne završe, a letnje ljubavi se ne zaboravljaju. Ukratko, atmosferu bih opisala kao onu jednu letnju romansu koje se sećate do kraja života.“

I baš zbog toga što je letna ljubav nešto univerzalno i bezvremensko spot koji je režirao Filip Dizdar se igra motivima drevnih kultura kada je čovek bio možda malo povezaniji sa svetom oko sebe, ali i sa svojim osećajima. Snimanje spota bilo je posebno zahtevno, ali i ovaj put sestrinsko-bratski odnosi izneli su odličnu vizualnu pratnju pesme.

Povezana vest:  RTS će ove godine prenositi polufinale i finale Evrovizije

„S Filipom sam radila i prošli spot, ali ovaj put je saradnja bila puno dinamičnija i izazovnija s obzirom da sam se morala penjati po stenama u svilenoj haljini i sa perjanicom na glavi, na 30 stepeni  i sa dimom koji je otežavao disanje, što rediteljskom oku nije bilo baš u fokusu, ali naš bratsko sestrinski odnos je sve to stoički izdržao.“ – govori nam Natali i dodaje:

Povezana vest:  Areta Frenklin tvrdi da je njeno zdravlje odlično

„Zapravo smo se svi zabavljali na setu jer je dan bio baš kao iz pesme, nebo bez oblačka, na predivnoj plaži Zala na Krku, a neki su se uspeli i okupati. Osim Filipa koji je režirao spot, Roka Crnića koji je bio u funkciji generalnog asistenta od samog početka, na setu je bio i rođak Stipan u ulozi tajanstvenog lika o kojem se u pesmi peva, a sa kojim je uvek posebno zabavno i anegdota ne nedostaje. Uveče smo imali i jednu magičnu situaciju u trenutku kad smo se spremali za odlazak, kad se iza stene neočekivano pojavio pun mesec zbog kojeg smo na kraju ostali i snimili neke od završnih scena.“  – kaže Natali.