Sestre Gobović, bliznakinje Marija i Marina prepoznatljive su po negovanju izvorne muzičke tradicije Balkana, u originalnim i savremenim aranžmanima. Sestre od nedavno vode i dečiji hor Slavujčići, pri Hramu Svetog Save, a svoje dugogodišnje iskustvo i ljubav prema izvornoj muzici prenose i na mališane u dijaspori, ovoga puta u Mađarskoj. Niz predavanja održale su u srpskoj školi „Nikola Tesla“ u Budimpešti, kao i u Lovri, Segedinu i Desci.
Veoma smo ponosne što smo održale predavanja o našoj izvornoj tradicionalnoj muzici i što smo deci predstavile pesme sa naša tri albuma „Zora“, „Probudi se“ i „Deci na dar“. Repertoar smo prilagodile svim uzrastima, s obzirom da smo predavanja držale deci koja pohvađaju vrtić i osnovnu školu. Zadovoljstvo nam je bilo što su tako lepo prihvatili sve pesme koje smo ih učile, a posebno našu novu pesmu „Srbija“, za koju smo nedavno dobile priznanje za najlepšu pesmu posvećenu Republici Srbiji, objašnjavaju Marina i Marija.
Sva predavanja su realizovana u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova, sa Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, koji su prepoznali značaj predavanja, za očuvanje srpske izvorne muzike, kulture i baštine.
Foto: Vladimir Marković/privatna arhiva
Povezana vest:  Savremena beogradska džez scena u DOB