mariza

Mariza navodi publiku u Srbiji kao primer

 

Portugalska fado pevačica Mariza pred večerašnji koncert u Sava centru, u okviru „Gitar art festivala“ (GAF), izjavila je da u svetu rado navodi kao dobar primer publiku u Beogradu i Srbiji.

-Kada sam prvi put bila ovde primetila sam način na koji osećate i prihvatate muziku. Ne govorite moj jezik, ali osećate muziku, razumete je, imate otvoreno srce. To je prvi put za mene bilo vrlo veliko iznenađenje. Zato često dolazim ovde – rekla je Mariza danas na konferenciji za novinare.

Povezana vest:  Robert Glasper u Beograd dolazi u novembru, kada će sa triom i DJ Sundance održati dva koncerta

Mariza je prethodno nastupala u aprilu prošle godine u Sava centru, koji je punila 2005, 2006. i 2008. godine, kao i jednom Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu. Na koncertu u okviru „GAF-a“ promovisaće novi album „Fado Tradicional“.

-Muzika na njemu je zasnovana na sećanjima iz mog detinjstva. Pevam fado od pete godine. Moji roditelji su imali (u Lisabonu) tavernu u kojoj su nastupali tradicionalni fado pevači. Sada sam pevačica I pokušavam da fado prenesem novim generacijama. Novim albumom pokušavam da donesem sva ta sećanja i podeliti ih sa svima – rekla je Mariza.

Povezana vest:  KULTUR SHOCK (SAD) SOLO KONCERT I PROMOCIJA ALBUMA "IX" @ SKCNS FABRIKA

Portugalka poreklom iz Mozambika, prepoznatljiva godinama po kratkoj plavoj kosi, naglasila je da je za nju „fado način života, osećajnje života, ali i više od toga, način disanja“.

Brazilski pijanista i gitarista Egberto Žismonti (Gismondi), koji nastupa u okviru „GAF-a“ u subotu uveče (22.00) u Kolarčevoj zadužbini sa sinom gitaristom Alešandrom, najavio da će izvesti izbor sa njihovog zajedničkog albuma „Saudacoes“ (2009), kao i kompozicija iz raznih delova njegove karijere.

Povezana vest:  Majli Sajrus i njene beauty tajne

Na konferenciji stariji Žismondi se obratio novinarima rečima:

-Pristao sam da dođem ovde, jer ste mi nepoznata zemlja, a vidim da su ovde ljudi sa osmehom. Volim da srećem ljude i to je glavni razlog dolaska… Kada gledam vas (novinare) osećam se kao kod kuće. Sva ta lica imamo u Brazilu – rekao je Žismonti.