gitar_art_2011

Zatvoren 12. Gitar Art, laureat Marko Topči iz Ukrajine

 

gitar_art_2011_1Koncertom temperamentih muzičara sa juga Italije okupljenih u kvartetu „Furiozo“ gitariste Anjela Dezideria, u nedelju uveče je u Kolarčevoj zadužbini svečano zatvoren 12. Gitar Art festival, na kome su od 10.februara pod motom „Insajd“ (Inside), povratak klasičnoj gitari, nastupili brojni domaći i inostrani umetnici.

Pre koncerta vrhunskog virtuoza na šest žica Dezideria, koji je uz pratnju klavira, violine i perkusija, izveo program pod nazivom „Vivaldi i Pjacola“ darujući brojnoj festivalskoj publici jedan od najuzbudljivijih nastupa na  ovogodišnjem festivalu, dodeljene su nagrade najboljim takmičarima u šest kategorija.

Laureat Takmičenja 12. Gitar Art festivala u najstarijoj takmičarskoj grupi je Marko Topči iz Ukrajine koji je dobio nagradu od 1.000 evra i  gitaru, ručni rad Pavlosa Gipasa iz Grčke u vrednosti 4.500 evra. Tradicionalno najbolji mladi takmičar nastupa prvi na svečanom otvaranju narednog Gitar Arta.

Povezana vest:  Sutra počinje Gitar art festival

Drugu nagradu dobio je Francisko Morais Franko iz Portugala (1.000 evra), a treću Ekačaj Jarakul sa Tajlanda (800 evra).

Na Takmičenju 12. Gitar Art festivala učestvovalo je 70 mladih gitarista iz čitavog sveta od kojih je 30 iz Srbije. Naši takmičari bolje su prošli u mladjim starosnim ketogorijama.

Na ovogodišnjem Gitar Art festivalu pod sloganom „Insajd“ (Inside), povratak klasičnoj muzici, nastupili su slavni španski Los Romero, ne kao kvartet kako su najavljeni nego kao trio, predvodjeni slavnim gitaristom Pepe Romerom.

Povezana vest:  Lista deset najprodavanijih singlova u SAD

Prvi put na Gitar artu nastupio je neki umetnik iz Kine. Gostovala je kineska gitaristinja Hjufej Jang, prvi put u Beogradu zajedno su svirali  gitarista Edin Karamazov i violinista Stefan Milenković.

Posebno interesovanje publike bilo je za koncert čuvenog brazilskog kompozitora, pijaniste i gitariste Egberta Žismonta, u svetu poznatog po neobičnom stilu sviranja na desetožičanoj, dvanaestožičanoj i na četrnaestožičanoj gitari.

Egbert je u Kolarčevoj zadužbini sa svojim sinom gitaristom Aleksandrom održao koncert za ljubitelje džeza, Brazila i improvizacije.

Povezana vest:  "Anđeoski deo" i "Na putu" sutra na FEST-u, na redovnom bioskopskom repertoaru krajem marta

U  Sava Centru održana su dva koncerta ovogodišnjeg Gitar Arta: gala koncert klasične muzike izveli su Los Romero i Divas, četiri soprana iz Italije, prateća grupa slavnog tenora Andrea Bočelija, naš Simfonijski orkestar Serbica Camerata pod dirigentskom upravom Marčela Rota.

Prvi put na Gitar Artu nastupila je Mariza, autentični predstavnik portugalske gitare, koja je promovisala svoj novi album izvornog fada.

Tradicionalno izuzetno posećen, festival dobre atmosfere i pozitivne energije, ove godine imao je interesantnu inovaciju za koju je zaslužan pevač i kompozitor Vlado Georgiev, produkcijska kuća „VG-Art“ i studio „Barba“ koji su obradovali publiku i izvodjače kvalitetnim ozvučenjem,  video projekcijama i rasvetom.