Kultni američki alternativni bend The Pixies održao je sinoć, pred nekoliko hiljada posetilaca, u organizaciji promoterske kuće Long Play, veliki koncert na stadionu Tašmajdan, susrevši se konačno sa beogradskom publikom posle dva odlaganja, 2020. i 2021. godine, zbog pandemije kovida 19. Dvosatna gitarska „grmljavina“ oterala je onu pravu, što je pretila sa neba, kao i kišu, koja, rominjajući, nije uspela da pokvari utisak pripadnicima raznih generacija. A tu je spektar bio izuzetno šarolik – od onih koji su bili tinejdžeri sredinom osamdesetih, kada je formiran bend, do današnjih srednjoškolaca, rođenih mnogo posle najslavnijih albuma Bleka Frensisa i ekipe. 

Sastav iz Bostona koji je u Beogradu, do sada, prvi i jedini put svirao sad već davne 1989. u SKC-u, čim su se u 21 čas ugasila svetla, dočekan je zaglušujućim hukom publike. Uvodnom temom „Cactus“, sa debi albuma „Surfer Rosa“ (1988), odmah su dali do znanja da će akcenat i biti na publici najpoznatijem materijalu iz rane faze, te su tako, sa albuma uz koje je stečena svetska popularnost, „Doolittle“ (1989) i „Bossanova“ (1990), odsvirane, između ostalih, „Gauge Away“, „Monkey Gone To Heaven“, „Wave of Mutilation“, „Rock Music“, „Havalina“… Bend je ostao veran tradiciji da sa publikom komunicira isključivo pesmama, ne i između njih. Takođe, potvrdili su da ne robuju set-listi, jer se koncert, od uvodne numere, značajno razlikovao od prethodnih na aktuelnoj turneji. 

Povezana vest:  Divljan uz Svi na pod u DOB-u

Uz odličan zvuk tokom celog koncerta, praveći retrospektivu ključnih momenata karijere, od onih početnih, poput „Bone Machine“, „Caribou“, „Isla de Encanta“ i „Gigantic“, Blek Frensis, gitarista Džo Santijago, bubnjar Dejvid Lovering i basistkinja Paz Lenčantin su stigli i do nedavnih singlova „Human Crime“ i „There’s Moon On“, koji najavljuju predstojeći album „Doggerel“. Očekivano, najsnažniju reakciju izazvao je najveći hit „Here Comes Your Man“, mada su se aplauzi i uzvici oduševljenja mogli čuti tokom svake od, doduše, retkih i kratkih pauza između pesama. U drugoj polovini koncerta, Frensis je izveo na akustičnoj gitari nekoliko numera, a refren „Where Is My Mind“ pevao se iz svih grla. 

Povezana vest:  TIMBE PRIČA O RED BULL MC BATTLEU

Obožavaoci su dugo, po odlasku benda sa scene, dozivali Pixies na bis, međutim, „produžetka“, ovoga puta, nije bilo. Uprkos tome, publika je prezadovoljna napustila Tašmajdan, u nadi da do novog susreta sa miljenicima pauza neće biti duga. 

Foto: Antonio Ahel/ATA Images